Прес-центр7 грудня 2017, 10:12

7 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування

Луганщина – це особливий регіон, який майже чотири роки живе без обласної ради, проте тут діє Асоціація органів місцевого самоврядування.

Одними з головних завдань Асоціації є допомога у заповненні утвореної ніші, налагодження контактів з місцевими радами, створення дієвих форм комунікації.

Звісно, Асоціація не може замінити собою обласну раду, але аналізувати проблеми органів місцевого самоврядування та системно вирішувати їх – їй під силу. Тому пріоритетом в діяльності структури стали форми роботи, які відкривають можливість доступу органів місцевого самоврядування до ресурсної інвестиційної допомоги бюджетних та міжнародних організацій.

Так, нещодавно Асоціація брала участь в проведенні першого обласного Конкурсу проектів місцевого розвитку, фонд якого склав майже 5 млн гривень з обласного бюджету.

Переможцями рейтингового голосування стали 36 соціально значущих проектів. Найбільшим з яких став проект «Школа - колиска майбутнього Михайлюків», фінансування якого передбачає майже 1 млн гривень. Йдеться про капітальний ремонт шкільного спортзалу і придбанні для нього нового обладнання.

Чмирівська об’єднана територіальна громада подала проект щодо поліпшення водопостачання в селі Горіхове шляхом капітального ремонту водонапірної вежі.

«При розгляді проектів у нас виникла жвава дискусія по Білокуракиному, де пропонується зміцнити матеріально-технічну базу сільського будинку культури села Курячівка, – розповідає голова Асоціації органів місцевого самоврядування в Луганській області Володимир Прокопенко. – Ми побачили реальну зацікавленість місцевих жителів, які навіть приїхали на засідання комісії, щоб захистити свій проект. І захистили! В цілому нас тішить, що на усіх територіях з’явився, нарешті, інтерес людей до того, щоб змінити місце, де вони живуть, на краще».

«Ми переглянемо програму конкурсу на майбутній рік, щоб в ній могли брати участь не тільки місцеві ради, а й профільні управління цих рад – відділи культури, освіти, охорони здоров'я, – розповідає Володимир Прокопенко. – На підмогу територіальним громадам в структурі виконавчої дирекції Асоціації створено Ресурсно-інформаційний центр, в завдання якого входить проведення консультацій, навчання представників громад, написання проектів, пошук джерел фінансування та ін.»

Яскравим прикладом налагодження комунікації стало створення Facebook-ком’юніті, до якого долучилися представники всіх районних рад і міст, восьми об’єднаних територіальних громад, а також місцевого самоврядування.

На регіональному форумі з децентралізації, який проходив в Краматорську, члени делегації Луганщини познайомилися з представником Ради Європи Даніелем Попеску. Пізніше наш земляк, Василь Надрага, який у Раді Європи консультує питання соціальної політики, організував їхню зустріч у Києві, а потім відбулася поїздка представників області в Страсбург. Це дало можливість заявити про Асоціацію на найвищому рівні.

Раніше прямих контактів з Радою Європи область не мала, а зараз через Асоціацію органів місцевого самоврядування вони з'явилися. Уже є пропозиція про підписання меморандуму про співпрацю з Луганською областю. А це відкриває перед областю великі можливості, насамперед з підготовки кадрів.