Прес-центр1 вересня 2019, 13:09

80 років від початку Другої світової війни: Європа підтримує праведну боротьбу українців за незалежність

Друга світова війна (1939-1945) тривала шість років і завершилася 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії. В цій війні брала участь 61 країна світу (80 % населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн.

Друга світова забрала життя щонайменше 80 мільйонів людей (як цивільних так і військових). Крім того, під час тієї війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема, Голокост), а також вперше і востаннє використана атомна зброя. Це один з найбільших збройних конфліктів в історії людства.

1 вересня 1939 року на територію Польщі увійшло майже півтора мільйона німецьких солдат. А у 1939-1941 рр., після серії наступальних операцій та договорів, нацистська Німеччина завоювала чи контролювала більшу частину континентальної Європи, і сформувала союзи з Італією та Японією. Пактом Молотова-Ріббентропа від серпня 1939 року Німеччина та Радянський Союз розділили та анексували території своїх європейських сусідів - Польщі, Фінляндії, Румунії та країн Балтії. Світова спільнота мовчки спостерігала за агресивними діями Німеччини та СРСР, лише час від часу висловлюючи «глибоку стурбованість». Але після вторгнення на територію Польщі політичні лідери деяких європейських країн змушені були об’єднати зусилля задля протистояння Гітлеру – 3 вересня Британія і Франція оголосили Німеччині війну.

22 червня 1941 року німецькі війська перейшли кордон СРСР, відкривши найбільший в історії сухопутний театр війни. 7 грудня 1941 року Японія напала на американську військову базу Перл-Гарбор (Гавайські острови). Так, Японія розпочала війну проти США та Великої Британії на Тихому океані і в Азії. Після цього війну США оголосили Німеччина та Італія.

1 січня 1942 року у Вашингтоні 26 країн (зокрема СРСР, США, Велика Британія) підписали Декларацію Об'єднаних Націй про спільну боротьбу проти Німеччини, Японії, Італії та їх сателітів до повної перемоги.

Сьогодні у Республіці Польща відбуваються масштабні меморіальні заходи з нагоди 80 роковин початку Другої Світової війни, у яких беруть участь світові політичні лідери, які підтримують боротьбу України за незалежність.

Напередодні Президент України Володимир Зеленський та Президент Польщі Анджей Дуда дали спільну прес-конференцію. Зокрема, Володимир Зеленський заявив: «Наша спільна та принципова позиція: без повного виконання Мінських домовленостей, без відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах санкції ЄС можуть переглядатися лише в бік їхнього посилення, а не навпаки». Зі свого боку, Анджей Дуда заявив, що Українська держава має повернути свої території: «Ми стоїмо з Україною та підтримуємо її. Україна є вільною, суверенною та незалежною державою. І такою повинна залишатися. Ніхто не може порушувати спокій і територіальну цілісність України. Особливо тепер – у контексті 80-х роковин початку Другої світової війни – треба підкреслювати, як важливо, щоб нікому не дозволяти ні в Європі, ні у світі змінювати кордони силою. Так сталося в Україні у 2014 році, і ситуація має повернутися до нормальної – повної територіальної цілісності України».

Шостий рік триває неоголошена війна проти України, вона забрала життя понад 10 000 українців і може стати тривалішою за Другу Світову, та головне – саме на Донбасі сьогодні відбувається боротьба за загальновизнані демократичні принципи, право кожної держави бути суверенною та недоторканою.