Прес-центр6 липня 2018, 16:07

День поля на Луганщині

 

 

Традиційне для Луганщини свято початку жнив – День поля – пройшов 5 липня у Білокуракиному. І це не випадково, адже тут багато ініціативних фермерів, які вміють та хочуть розвивати аграрний сектор у світлі останніх новацій і технологій.

Відкрила урочистий захід директор Департаменту агропромислового розвитку Лариса Бичкова, також учасників заходу привітали заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян та голова райдержадміністрації Сергій Іванюченко.

В рамках семінару Вадим Данієлян відзначив подяками обласної адміністрації керівників підприємств, які гідно представили Луганську область у ювілейній ХХХ Міжнародній агропромисловій виставці «Агро–2018».  

Після урочистого відкриття «Дня поля» директор підприємства «УкрАгроСтар» Максим Васильєв презентував Білокуракинський районний осередок Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області, головою якого він являється.

У своїй доповіді він, зокрема, зазначив, що на базі підприємства «УкрАгроСтар» створено насінницьке господарство, яке буде забезпечувати найбільш віддалений регіон України високоякісним насіннєвим матеріалом сучасних сортів селекції пшениці Інституту фізіології рослин і генетики НАН України. З метою популяризації виробництва озимих пшениць в нашому регіоні в цьому році для членів Асоціації надаватиметься 10% знижка на придбання посівного матеріалу, а також послуги агрономічного супроводу.

Наступний етап – продати вироблений товар вчасно і за вигідною ціною. І цю функцію успішно вирішує Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області шляхом удосконалення маркетингової і логістичної схем.

На даний час йде активна підготовка до підписання Меморандуму про співпрацю та партнерство між Асоціацією сільгосптоваровиробників Луганської області, Групою Компаній «Співдружність» та Громадським союзом «Балтійсько-Чорноморський економічний форум». Як зазначив виконавчий директор Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області Валерій Окопний – входження підприємств Луганської області в групу компаній партнерів по реалізації ініціативи створення і використання потенціалу нового транспортного коридору – це забезпечення виходу луганських товаровиробників на міжнародні ринки.

Тему співробітництва продовжила Лариса Бичкова: за ініціативи очільника області Юрія Гарбуза у вересні минулого року між ЛОВЦА, Міністерством тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб і Канадською комерційною корпорацією – агентством Уряду Канади підписано Меморандум про підтримку інвестиційних проектів та розвиток двосторонніх комерційних відносин. Підписання цього меморандуму безперечно заклало основу для цілого ряду економічних ініціатив з боку канадських компаній.

Прикладами співпраці стане будівництво біогазової станції в Новопсковському районі та логістичний центр у місті Рубіжному. Презентували ці проекти на «Дні поля» комерційний директор компанії ECODEVELOP Ольга Сидорчук та міський голова Рубіжного Сергій Хортів.

В ході семінару відбувся демонстраційний показ поля рапсу на базі СТОВ «Україна», керівник Микола Лавренко. Учасники заходу ознайомилися з перевагами вирощування даної культури в наших широтах. Зокрема, рентабельність вирощування може сягати 100 %, має великий попит на ринку сільгосппродукції та в порівнянні із соняшником є менш агресивною по своєму впливу на грунт.

Також відбувся показ техніки та спеціалізованого обладнання.

Даний формат найкраще підходить, як для починаючих фермерів так і для досвідчених професіоналів для обміну досвідом та напрацюваннями.