Прес-центр14 червня 2017, 11:06

До уваги керівників підприємств

Сучасні транспортні засоби за своєю конструкцією спроможні перевозити вантажі, що значно перевищують несучу здатність автомобільних доріг. Економічні реалії змушують перевізників максимально використовувати ці переваги. Але це призводить до руйнування автомобільних доріг, особливо за умов сезонного підвищення температури повітря.

За таких умов особливого значення набуває обмеження повної маси і осьового навантаження транспортних засобів.

Відповідно до чинних Правил дорожнього руху при підвищенні температури повітря вище +28 С° забороняється рух транспортних засобів з навантаженням на вісь понад 7 т або фактичною масою понад 24 т автомобільними дорогами загального користування.

У зв’язку з початком літнього сезону 2017 року загострилася проблема руйнування покриття автомобільних доріг загального користування: автомобільні перевізники використовують для перевезення сільгосппродукції вантажні автомобілі з нарощеними бортами, що дозволяє значно збільшити об’єм кузова; вагові параметри таких автомобілів у кілька разів перевищують встановлені обмеження, внаслідок чого відбувається інтенсивне руйнування покриття доріг, особливо таких, що ведуть до елеваторів, складів, вантажних терміналів.

Контроль за додержанням вагових обмежень покладається на Державну службу України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) і підрозділи Національної поліції, що здійснюють нагляд за безпекою дорожнього руху.

Вказаними службами розпочато рейдові перевірки транспортних засобів, які здійснюють вантажні перевезення на дорогах області.

У випадку перевищення вагових обмежень подальший рух такого транспортного засобу забороняється до приведення його вагових характеристик у відповідність до норми, тобто перевізнику доведеться перевантажувати надлишок до іншого транспортного засобу. Крім того, перевізникові доведеться оплатити за проїзд великовагового транспортного засобу, що рухався без відповідного дозволу, за вже пройдену частину маршруту у подвійному розмірі. Враховуючи, що нарахування відбуваються за методикою міжнародних нормативів, сума такого платежу може перевищити заробіток від перевезень.

Враховуючи викладене, звертаємося до вас з проханням провадити свою господарську діяльність з урахуванням вагових обмежень повної маси і осьового навантаження вантажних автомобілів для запобігання руйнуванню автомобільних доріг загального користування області.