Прес-центр21 грудня 2018, 15:12

Луганська область посіла перше місце за індексом обсягу сільськогосподарського виробництва

Про стан виконання державних та обласної програм підтримки агропромислового комплексу повідомив під час засідання колегії облдержадміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хлякін. Він також підбив попередні підсумки збирання врожаю сільськогосподарських культур 2018 року.

Так, порівняно з минулим роком, зменшився врожай ранніх зернових культур (на 12,3 %). Це пов’язано з великою посухою в період цвітіння та наливу колосу. Проте кліматичні умови другої половини літа були досить сприятливими для розвитку пізніх зернових культур та соняшнику.

Загалом у сільськогосподарських підприємствах та одноосібних господарствах області зібрано 1 млн 217 тис. тонн зернових та зернобобових культур. Середня врожайність по області склала близько 30 ц/га.

Сергій Хлякін відзначив гарний врожай технічних культур. Так, вал насіння соняшнику склав 730 тис. тонн, що майже на 20 % більше аналогічних показників минулого року. Середня врожайність по області – 20,4 ц/га.

«В області завершилися роботи із сівби озимини під урожай наступного року. На сьогодні посіяно всього 262 тисячі гектар озимих зернових культур, що навіть перевищило заплановані показники», – зауважив директор профільного департаменту.

Окремо Сергій Хлякін зупинився на питанні оснащеності сільгосппідприємств області технікою. За його слова, з початку року закуплено 543 одиниці сільськогосподарської техніки на суму 593,3 млн гривень, що на 91 одиницю більше минулого року (133,0 %).

Щодо виконання державних програм підтримки агропромислового комплексу маємо такі показники: станом на 20 грудня 2018 року сільгосптоваровиробники області отримали фінансування від держави на загальну суму 46,6 млн гривень.

Так, за програмою «Державна підтримка галузі тваринництва» спеціальну бюджетну дотацію за вирощування молодняка великої рогатої худоби отримали 2639 фізичних осіб на загальну суму 3,6 млн гривень. Утримання корів компенсувалося з держбюджету на 6,8 млн гривень. Підтримка розведення цінних порід великої рогатої худоби надана чотирьом господарствам на 1,2 млн гривень.

Для отримання фінансової підтримки з початку року створено вісім сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Ці та деякі інші заходи реалізовані в рамках державної підтримки «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств».

За державною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» господарствами області отримано 25 % компенсації за придбання 446 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання на суму 28,8 млн гривень.

За державною програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» прийнято рішення щодо компенсації відсоткової ставки 22 сільгосптоваровиробникам на загальну суму 4,7 млн гривень.

За державною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» обласною комісією щодо визначення переліку фермерських господарств, що претендують на одержання фінансової підтримки, прийнято 13 заявок від фермерських господарств області на загальну суму 6,15 млн гривень. За результатом розгляду конкурсною комісією з питань надання фінансової підтримки фермерським господарства погоджено сім заявок та надано кредити на загальну суму 1,7 млн гривень.

У рамках обласної Програми розвитку та підтримки агропромислового комплексу Луганської області на 2017-2020 роки 133 фізичні особи отримали часткову компенсацію на закупівлю доїльних апаратів вітчизняного виробництва на загальну суму майже 665 тис. гривень.

Завдяки високим результатам роботи галузей рослинництва та тваринництва у січні-вересні 2018 року Луганська область посіла перше місце серед інших областей за індексом обсягу сільськогосподарського виробництва (116,4 %).