Прес-центр30 серпня 2018, 16:08

Можливості розвитку бізнесу в межах діючих державних та міжнародних програм підтримки

В рамках другого циклу нарад щодо надання роз’яснень з реалізації державних та обласних програм підтримки аграрного сектору, ініційованого Департаментом агропромислового розвитку, 29 серпня 2018 р відбулась робоча нарада у м. Кремінна. В роботі заходу приймали участь представники ветеринарної медицини, держпродспоживслужби, голови сільських рад, керівники фермерських господарств та сільгосптоваровиробники. В ході спілкування директор Департаменту Лариса Бичкова розповіла про наявні можливості розвитку бізнесу в межах діючих державних та міжнародних програм, спрямованих на розвиток переробної галузі.

Щоб охопити загалом ситуацію з розвитком сільського господарства в районі делегація відвідала декілька підприємств з різними напрямками виробничої діяльності.

Першими завітали до заводу ТОВ «НВФ «Аеромех», де виробляється обладнання, що здійснює очищення і калібрування зерна. Сепаратори аеродинамічні САД використовують технологію високоякісного калібрування зерна за питомою вагою, що дозволяє виділити біологічно цінний насіннєвий матеріал. Саме вони, завдяки доступній ціні та унікальній технології очищення зерна мають особливу популярність на Україні, а також за її межами. Проте завод почав свою історію у 2001 році у м. Луганськ, але у зв’язку з початком бойових дій виробництво було переведено до м. Кремінна. Зараз на підприємстві ведеться розробка і впровадження у виробництво нових моделей сепараторів і вже створено 45 робочих місць.

Відвідали ПП «Продгрупсервіс», на якому впроваджено систему управління якістю згідно стандартів ІSО 22000:2015, цей стандарт задовольняє основну потребу бізнесу – можливість оцінити потенційного партнера до початку взаємодії. В зв’язку з зростанням конкуренції на ринку молочних продуктів підприємство стикнулось з проблемою реалізації власної продукції. Система якості  виробництва дає можливість розширити асортимент, а саме почати виробництво казеїну. Адже зараз ціна українського технічного казеїну у європейських трейдерів лише трохи відстає від вартості харчового новозеландського продукту. Традиційними ринками збуту цього продукту є Польща і Німеччина.

ТОВ «Татиус» займається виробництвом хлібобулочних та кондитерських виробів. Головною проблемою на підприємстві є розірвання бізнес контактів внаслідок проведення АТО, через що виробничі потужності недостатньо завантажені, недостатній інноваційний рівень підприємства та обмеженість власних фінансових ресурсів.

В ході зустрічі було обговорено можливість розширення асортименту готової продукції шляхом переробки овочів та фруктів і придбання сучасного виробничого обладнання.

Одним з лідерів за обсягами промислового виробництва в районі є ТОВ «Фідлайф». Працює на цьому підприємстві 90 осіб. У зв’язку з нестабільною ситуацією в країні внаслідок проведення АТО підприємство, яке виробляє комбікорми для сільськогосподарських тварин та птиці втратило традиційні ринки збуту продукції, адже більшість підприємств, які виробляли продукцію птахівництва лишились на непідконтрольній території, через це підвищились логістичні витрати, як наслідок знизились обсяги виробництва. На цей час підприємство шукає ринки збуту продукції в інших областях України.