Прес-центр11 квітня 2018, 18:04

Особливості проведення весняно-польових робіт на Луганщині та програми державної підтримки АПК обговорили на засіданні колегії Департаменту агропромислового розвитку.

Особливості проведення весняно-польових робіт на Луганщині та програми державної підтримки АПК обговорили на засіданні колегії Департаменту агропромислового розвитку. Участь у засіданні прийняв голова облдержадміністрації Юрій Гарбуз та його заступник Вадим Данієлян.

Надзвичайно важливим заходом, спрямованим на реалізацію в поточному році завдань зі стабілізації та росту виробництва продукції рослинництва є проведення комплексу весняно-польових робіт.

Як зазначила директор Департаменту агропромислового розвитку Лариса Бичкова із необхідних на весняно-польові роботи коштів 2 млрд 819 млн грн. власним коштами господарства забезпечені на 95 %, інші будуть компенсовані за рахунок кредитів.

Вона детально розповіла про державні програми підтримки фермерських господарств, галузі тваринництва, розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників. Підтримка буде здійснюватись через державні банки.

В ході колегії Юрій Гарбуз вкотре наголосив, що розвиток сільського господарства – це пріоритет номер один для нашої області. Також звернув увагу на необхідності тісної співпраці з Асоціацією сільгоспвиробників області та поділився досвідом розвитку сільського господарства після відрядження до Литви. Окремо відмітив інвестиційну привабливість області та зазначив, що зараз успішно ведеться робота із залучення іноземних інвесторів в аграрний сектор. Бажаючі інвестувати вже є.

В ході засідання завідувач лабораторії охорони та раціонального використання земель Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. Соколовського Василь Хромяк ознайомив керівників агроформувань з детальними рекомендаціями з посіву та догляду за сільгоспкультурами з урахуванням погодних умов поточного року.

Обговорили також питання забезпечення підприємств області насіннєвим матеріалом, засобами захисту рослин та прогноз розповсюдження шкідників та хвороб сільгоспкультур. Про це розповіла начальник Головного управління Держпродспоживслужби Ріта Холоденко.

В роботі засідання колегії взяли участь і представники фінансових установ – державних банків - Приватбанку, Укргазбанку, Ощадбанку та Європейського банку реконструкції та розвитку, які інформували учасників засідання щодо умов та критеріїв участі у програмах державної підтримки сільгоспвиробників.

Для збільшення об’ємів виробництва сільгосппродукції та розвитку аграрного сектору в цілому необхідна державна підтримка. Кабінет Міністрів України схвалив програми підтримки аграрного сектору по ключовим напрямкам в рамках Державного бюджету на 2018 рік. Загальна сума підтримки по Україні складе 6,3 млрд грн. проти 5,5 млрд грн. в минулому році. Основні вимоги сконцентровані на галузях, котрі зможуть забезпечити довготривалий економічний ефект. Уряд визначив фермерство та кооперацію як найбільш оптимальні форми розвитку сільського господарства й основні пріоритети державної підтримки – зазначила Лариса Бичкова.

На завершення засідання колегії було прийняте рішення про необхідність розробки Стратегії розвитку аграрного сектору Луганської області на період до 2025 року. Це потрібно щоб бачити у якому напрямку нам потрібно рухатися у майбутньому.