Прес-центр2 березня 2018, 11:03

Перспективні напрямки розвитку аграрного сектору

Перспективні напрямки розвитку аграрного сектору обговорили під час спільної наради з Департаментом економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації.

Щоб бачити у якому напрямку нам потрібно рухатися у майбутньому необхідно розробити чітку стратегію розвитку аграрного сектору – зазначила Лариса Бичкова. Наразі Департаментом ведеться робота з розробки Стратегії розвитку аграрного сектору Луганської області на період до 2025 року.

Під час наради були окреслені проблемні питання які потребують першочергового вирішення.

Так на сьогоднішній день питання молока «другого гатунку» викликає соціальну напруженість на селі. Для стабілізації ситуації Департаментом агропромислового розвитку розроблена Програма розвитку та підтримки агропромислового комплексу на 2017-2020 роки, яка має допомогти покращити якість молока. Нею можуть скористатися домогосподарства, де є три та більше корів, щоб відшкодувати вартість витрат на закупівлю установок індивідуального доїння. Закупівля молока в господарствах населення здійснюватиметься, якщо молоко буде відповідати стандарту, тому потрібно відходити від «ручного доїння». Щоб молоко мало якість першого та вищого гатунків потрібно не більш як протягом двох годин його охолодити. Зараз розглядається питання встановлення пунктів охолодження молока в районах. Це дозволить підвищити якість та скоротить логістичні затрати.

Не потрібно розглядати кожний напрямок по окремості, необхідно щоб це працювало як єдиний механізм – від виробництва до реалізації продукції.

Зараз ведеться робота зі створення на території області оптового ринку, що дасть змогу не лише гарантувати споживачам наявність якісних та доступних продуктів харчування, але й забезпечить стабільні прибутки виробникам сільськогосподарської продукції.

Одним з напрямків сільського господарства, що в світі вважається одним з найприбутковіших, є виробництво органічної продукції, яка з успіхом експортується за кордон. Приваблює підприємців органічний ринок тим, що рентабельність бізнесу практично в будь-якому з його сегментів істотно вище, ніж у традиційному аграрному. Є перспективи й бажаючі займатися виробництвом органічної продукції й на Луганщині.

На сьогоднішній день сільськогосподарські підприємства також зацікавлені у відновленні системи зрошення, адже воно є одним з основних факторів інтенсифікації землеробства в районах з недостатнім та нестійким зволоженням. Урожайність сільськогосподарських культур на поливних землях у 2-3 рази вища, ніж на богарних. Відновлення роботи зрошувальних систем в області забезпечить стабільність виробництва.

За для того щоб ефективно впровадити в життя увесь комплекс заходів, які передбачаються Стратегією розвитку планується проводити навчальні семінари-тренінги з підвищення кваліфікації працівників Департаменту та управлінь агропромислового розвитку в районах.