Прес-центр25 липня 2017, 16:07

Підтримка аграрного і сільського розвитку Луганщини

За підтримки міжнародної організації FAO (продовольча і сільськогосподарська організація об’єднаних націй) завершується робота з ініціативними групами по створенню та облаштуванню сім кооперативів у Троїцькому районі (зберігання овочів), Станично-Луганському (овочівництво та бджільництво), Кремінському районі та м. Лисичанську (бджільництво), Міловському та Старобільському районах (землеробство), Сватівському (виробництво молокопродуктів).

Орієнтовний обсяг інвестицій становитиме 3,5 млн грн.

Зараз в області працюють 11 кооперативів, із них: п’ять сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Біловодському районі (у сфері рослинництва),  у Марківському і Сватівському районах (у сфері рослинництва та тваринництва).

Також п’ять сільськогосподарських виробничих кооперативів – у Кремінському і Сватівському районах (рослинництво),   Біловодському районі (бджільництво),  Сватівському районі (рослинництво та тваринництво).

Один сільськогосподарський виробничо-обслуговуючий кооператив знаходиться у Новопсковському районі.

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») розпочав грантову програму у межах Фонду стратегічних інвестицій Проекту (APS) № 01.

Програма спрямована на інвестування діяльності у плодоовочевому та м’ясомолочному секторах.

Сьогодні при райдержадміністраціях працюють 12 виїзних консультаційних пунктів з питань організації підприємницької діяльності у сільській місцевості. З початку року ними здійснено 74 виїзди та надано 515 консультацій.

Протягом першого півріччя в області за участю місцевих сільськогосподарських товаровиробників проведено 470 ярмаркових заходів, на яких реалізовано понад 2 тис. тонн сільськогосподарської продукції на загальну суму 44,7 млн грн.

Станом на 1 липня 2017 року в області зареєстровано 1635 фермерських господарств, із них здійснюють діяльність 802 господарства. В користуванні фермерів знаходиться 227,7 тис. га загальної площі землі.

У фермерських господарствах працюють 1212 осіб.

Виробництвом сільськогосподарської продукції в області займаються  253 агроформування різних організаційно-правових форм та форм власності.

Крім того, у сфері сільськогосподарського виробництва зайнято ще й 47 тис. особистих господарств населення.

Слід зазначити, що нещодавно 10 сільгоспвиробників та підприємств харчової і переробної галузей області побували на ХXІX Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2017» у  м. Києві, де представили свою продукцію. Результатом участі в заході стало спілкування з іноземними інвесторами, ознайомлення з новинками сільськогосподарської техніки, високопродуктивних порід свійських тварин, сучасних агротехнологій тощо.