Прес-центр22 грудня 2017, 09:12

Підведено підсумки роботи агропромислового комплексу області

Протягом останніх років Луганська область постійно нарощує виробництво сільськогосподарської продукції. На кінець 2017 року очікується темп зростання сільськогосподарської продукції в усіх категоріях господарств – 102 %.

Експорт аграрної продукції за 10 місяців 2017 року збільшився у 2,6 рази, обсяг сягає 30,0 млн доларів США. У тому числі: продуктів рослинного походження – майже вдвічі (10,0 млн доларів США), олії та жирів рослинного походження – практично у 10 разів (13,0 млн доларів США), готової продукції у 1,5 рази (7,0 млн доларів США).

До кінця року експортний потенціал очікується нам рівні 36,0 млн доларів США. Доля експорту аграрної продукції у загальному обсязі експорту у порівнянні з 2016 роком збільшилась з 3 % до 15,0 %.

За врожайністю зернових культур Луганщина посіла четверте місце серед 8 областей зони Степу України з показником 34,1 центнери з гектару (при середньому показнику - 34,2 центнерів з гектару).

Перше місце в рейтингу районів по врожайності зернових займає Марківський район (46,6 ц/га), друге – Новоайдарський (44,7 ц/га), третє – Новопковський (40,4 ц/га).

Навіть, за не дуже сприятливих погодних умов, аграрії області зібрали 1 млн 327 тис. тонн зерна, зокрема, пшениці – 984 тис тонн. Завершено збирання технічних культур, валовий збір складає 621 тис тонн, зокрема соняшнику – 605 тис тонн. Середня врожайність становить 17 ц/га.

Отримані показники в галузі рослинництва говорять про зростаючу зацікавленість керівників агроформувань якісно вести господарювання, про перебудову світогляду на сучасну технологічну і технічну оснащеність, більш ефективне використання сільськогосподарських угідь.

У зборі врожаю 2017 року було задіяно майже 1000 одиниць зернозбиральних комбайнів, 4150 – тракторів, 540–жаток. Середнє навантаження на 1 зернозбиральний комбайн склало – 250 га при середньоукраїнському показнику – 188 га. Найвища завантаженість на 1 зернозбиральний комбайн та трактор в районах складає: Станично-Луганський – 454 га та 232 га, Марківський – 337 та 205 га, Новоайдарський – 299 та 169 га відповідно.

У 2017 році в АПК області продовжувалася робота щодо технічної модернізації виробництва та оновлення машинно-тракторного парку. Всього у поточному році підприємствами закуплено 452 одиниці техніки (що на 163 одиниці більше ніж у минулому році), на загальну суму 439 (чотириста тридцять дев’ять) мільйонів гривень. Проте, через високий рівень навантаження на техніку й цієї кількості ще недостатньо.

У 2017 році була вперше введена програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки і обладнання вітчизняного виробництва, якою скористалося 64 господарства на загальну суму відшкодування понад 8,0 млн грн. Це дуже важлива програма, яка стимулює вітчизняне сільгоспмашинобудування та дасть змогу фермеру закупити техніку за більш дешевою ценою. У наступному році планується направити 945 млн грн проти 550 млн грн у 2017 році.

Завдяки спільній співпраці Департаменту агропромислового розвитку з міжнародною організацією FAO два обслуговуючі кооперативи Міловського та Ствробільського району отримали сільгосптехніку та обладнання на загальну суму 600 тис грн.

Основною складовою підвищення врожайності сільгоспкультур є внесення мінеральних добрив. Аграріями області в період весняно-польових робіт 2017 року внесено майже 87 тис.т мінеральних добрив, що на 11 тис.т більше рівня минулого року. Закупівельні ціни на мінеральні добрива 2017 року в порівнянні з 2016 роком зросли в середньому на 25%.

В напрямку підвищення родючості грунтів, ефективного використання земель сільськогосподарського призначення, охорони грунтів, дослідження трудових процесів, удосконалення організації праці, розробки методичних положень та рекомендацій Департамент системно працює з Інститутом грунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського, Луганською філією Державної установи «Інститут охорони грунтів України», Луганським науково-дослідним центром продуктивності агропромислового комплексу та Національною Академією аграрних наук України. Спільно з науковцями розроблені рекомендації щодо удосконалення структури посівних площ, проведена робота по видачі агрохімічних паспортів на землю, підготовлено науково-нормативні збірники у галузях тваринництва, рослинництва та харчовій промисловості.

Проблемним питанням щодо підвищення ефективності рослинної галузі залишається відсутність фінансування сортодослідної станції «Луганський обласний державний центр експертизи рослин» у Старобільському районі,  яка два роки перебуває у стадії реформування. Підприємстсво займається науково-дослідними випробуванняим сільгоспкультур та визначенням рекомендованих для вирощування у нашій зоні сортів та гібридів сільгоспкультур. Але на протязі 2-х років відсутнє фінансування, так як станція знаходиться у стадії реформування, після чого підприємство буде передано до складу Інституту експертизи сортів рослин. Тож прискорення передачі його стратегічно важливе для розвитку АПК регіону.

Тож розраховуємо на Вашу підтримку, Юрію Григоровичу у цьому питанні.

Одним із пріоритетів є нішева галузь рослинництва – садівництво. Департаментом здійснено моніторинг стану садівництва. На території Луганської області площа плодово-ягідних насаджень складає 2,5 тис га, в тому числі – 1,4 у плодоносному віці, решта підлягає розкорчовуванню. Для проведення заходів з розкорчовування та закладання молодих садів необхідно 160 млн грн. розрахунки на витрати надані до Міністерства аграрної політики та продовольства України.

З метою відновлення садівництва в області Департаментом проводиться робота щодо підготовки потенційних учасників для участі у Державній програмі на 2018 рік. На даний час  Старобільським, Сватівським та Кремінським районами розробляються проектно-кошторисна  по розкорчуванню та закладенню молодих насаджень. Сума фінансування 5,3 млн. грн., із них 1,6 млн грн. – власні кошти, решта з державного бюджету.

Не менш перспективним напрямком є –  органічне виробництво. У структурі експорту органічної продукції переважали зернові (47 % експортної виручки), насіння олійних культур (23 %), олія (5 %). Інтересом з боку європейських імпортерів залишається органічна пшениця з високим вмістом протеїнів та клейковини, кукурудза, соя, соняшник, ячмінь. Закупівельна ціна на органічну продукцію в 2 рази більше ніж звичайна (пшениця органічна – 260-280 євро за тону, звичайна – 150 євро).

Департамент спільно  з Міністерством аграрної політики та продовольства України проводиться роз’яснювальна робота по економічній ефективності виробництва органічної продукції. Кошти на відшкодування зазначеного виробництва передбачені державним бюджетом .

Проте, без меліорації земель розраховувати на динамічний розвиток рослинництва не має сенсу. Впровадження меліораційних заходів збільшить врожай зернових удвічі, овочів до 4-х разів. На території Луганської області 18 тис га державної зрошувальної мережі, підлягає реконструкції – 14,1 тис га. Орієнтовна вартість відновлення цих мереж – 270 млн грн.

Проблемою для залучення інвесторів є наявність кредиторської заборгованості у сумі 2,6 млн грн заробітна плата працівників які знаходяться на непідконтрольній Українській владі території.  Керівництво підприємства проігнорувало виконання Розпорядження голови ОДА від 24 вересня 2014 року № 64С-к «Про деякі заходи пов’язані з організацією роботи керівників структурних підрозділів облдержадміністрації та їх заступників в умовах проведення антитерористичної операції».

Департаментом порушено питання перед центральними органами щодо погашення заборгованості.

В сільськогосподарських підприємствах та одноосібних господарствах області завершились роботи із сівби озимини під урожай наступного року.

На сьогодні посіяно всього 260 тис. га, що на 12 тис. га більше минулого року. За оперативними даними 83 % озимих культур знаходиться в доброму та задовільному стані.

Під посів ярих культур підготовлено 505 тис га зябу (92 %), це дасть можливість своєчасно забезпечити проведення весняно-польових робіт 2018 року.

Тваринництво – це галузь з високою доданою вартістю. У тваринництві працює 75 % зайнятого населення сільського господарства. Більшість сільськогосподарських тварин утримується господарствами населення - 69 % і лише 31 % припадає на сільськогосподарські підприємства. Це є стримуючим фактором для виробництва тваринницької продукції.

Суттєво зміцнений потенціал галузі тваринництва в області.

В усіх категоріях господарств протягом року вдалося наростити поголів’я великої рогатої худоби на 5,2 (п’ять тисяч двісті голів), в тому числі корів на 1 (одна тисяча голів), овець та кіз на 4,4 (чотири тисячи чотириста голів).

Сьогодні тваринництвом займається 43 тис особистих господарств та 71 сільгосппідприємство: з них 39– скотарством, 36– свинарством, 11 – вівчарством, 2 – птахівництвом, 4 – конярством.

Проте, через спалахи африканської чуми свиней значно погіршилась ситуація у свинарстві. Протягом року поголів’я свиней зменшилось на 9 тис.

На кінець року очікується поголів’я великої рогатої худоби в кількості 53,4 (п’ятдесят три тисячі чотириста) голів, в тому числі корів 27,1 (двадцять сім тисяч сто) голів, свиней 53 (п’ятдесят три тисячі) голів, овець та кіз 30 (тридцять тисяч), птиці 900 (дев’ятсот тисяч) голів.

В тваринництві розпочався зимово-стійловий період. Сільгосппідприємства області підготували для наявної худоби 233 приміщення на 144 тисячі місць, заготовили на зимівлю 63,4 (шістдесят три тисячі чотириста) тонн кормів, що складає 111 % до потреби.

Сьогодні рентабельність виробництва свинини складає від 3 до 5 %, птиці – 5 %, яєць – 6 %. З такими показниками галузі неможливо розвиватися. Йде скорочення виробництва тваринницької продукції: м’яса на 8,1 тис тонн, молока 2,2 тис тонн.

Одноосібники важко конкурують з промисловими і сільгосппідприємствами та водночас вони залишаються основними виробниками продукції м’яса (13,5 тис тонн) та молока (86,6 тис тонн), картоплі ( 275 тис тонн), овочів ( 207,1 тис тонн). Тому саме так званий «пересічний українець» розвиває середній клас і кооперацію на селі.

Відповідно законодавства про сімейне фермерство (№ 6490) протягом останніх 4-х років власників особистих господарств намагались ідентифікувати у податковій площі «громадянин - член сім’ї» через голову сімейного господарства (ФОП), зі статусом легального виробника з перспективою мати пенсію, соціальний захист, пряму державну підтримку.

Департаментом створено єдиний реєстр потенційних сімейних ферм, до якого включено 495 особистих господарств населення.

Державна підтримка передбачає з дотування 1 голови та закінчується компенсацією за придбане холодильне обладнання для зберігання молока, переробку та розвиток сімейних ферм (1 млрд грн).

Крім коштів, виділених для розвитку сімейних ферм та фермерів державним бюджетом України передбачено 2,3 млрд грн на підтримку галузі тваринництва, яка буде спрямована на 3 ключових напрямки: здешевлення вартості будівництва чи реконструкції тваринницьких ферм і комплексів; здешевлення кредитів на таке будівництво та розвиток генетики та селекційної справи.

Департаментом спільно з районними управліннями АПР здійснено моніторинг потенційних учасників програм державної підтримки. Сільгоспвиробники готують проекти з будівництва та  реконструкції тваринницьких комплексів. У 2018 році планується реконструювати 17 та збудувати 5 нових приміщень на загальну суму 132 млн. грн. Планується закупити племінних тварин з них 220 голів великої рогатої худоби, 200 голів свиней, 200 кролів, 100 голів кіз на загальну суму 6,5 млн. грн. (в Державному бюджеті на 2018 рік закладено 300 млн. грн.). Впровадження вищезазначених заходів дасть змогу у 2018 році збільшити поголів’я свиней на 5 тис. голів, великої рогатої худоби на 3 тис голів.

В поточному році вирішено проблемне питання щодо погашення кредиторської заборгованості по програмі «Державна підтримка галузі тваринництва» у сумі 992 тис. грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.10.2017 № 884 Департамент забезпечив виплати шляхом відшкодування витрат на закуплених для подальшого відтворення 89 телиць вітчизняного походження на загальну суму 94,1 тис грн..

19 сільгосптоваровиробників отримали компенсацію відсоткової ставки за залученими кредитами у сумі 6,7 млн. грн., відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 № 300 (що у 2 рази більше ніж у минулому році).

Відповідно до програми надання підтримки фермерським господарств виділені ліміти у сумі 2,6 тис грн що в 2 рази більше минулого року та на конкурсних засадах було розподілено на 8 фермерських господарств.

Продукція тваринників йде на внутрішній ринок. Для того щоб виробники змогли стабілізувати свою діяльність, а потім наростити виробництво м’яса всіх видів, молока, яєць необхідна підтримка держави.

У 2017 році 30 сільгосптоваровиробників, які займали виробництвом тваринницької продукції отримали бюджетну підтримку квазіакумуляції ПДВ у сумі 11 млн грн.

На 2018 рік заплановано дотації у сумі 2 млрд грн. Дотації покликанім замінити спеціальний режим, з одного боку все чесно й прозоро, гроші отримує той, хто сплачує податки, ознак із другого боку, щоб отримати дотацію потрібно не лише вчасно подати пакет документів, а й сплатити досить великі податки. Повернуті кошти – мізерні. Виробник отримує на 1 грн сплаченого до бюджету ПДВ із виробленої продукції 30-50 копійок через дотацію.

Підприємства, які мали в своєму складі більшу частину зернового господарства і молочне стадо не змогли отримати цю компенсацію. У 2018 році зазначені недоліки ураховані.

Норвезькою радою у справах біженців для організації самозайнятості у сільському господарстві впроваджено 46 бізнес-грантів на суму 1,2 млн грн..

З метою залучення товарних та фінансових ресурсів в аграрну галузь області Департаментом проводилась робота з Міністерством АПК по залученню Проекту «Аграрні розписки в Україні» що здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією Світовий банк. З 2018 року цей проект починає свою роботу.

Рибогосподарський комплекс Луганської області представлений 39 господарствами, в тому числі у режимі спеціального товарного рибного господарств – 27, та 12 – виробництво продукції аквакультури. Загальна площа водойм складає 2,3 тис га. Вилов товарної риби за 2017 рік склав 203,4 тонн.

Пріоритетним напрямком розвитку галузі тваринництва є розвиток рибного господарства області.

Завершується робота по розробці регіональної цільової програми розвитку рибного господарства Луганської області на 2018-2020 роки, яка включає збільшення обсягів виробництва товарної риби в 2 рази, а також відновлення риборозплідників у Кремінському та Старобільському районах. Реалізація цієї програми дасть змогу забезпечити ставки області власним рибопосадочним матеріалом.

З 1 січня 2018 року Україна мала відмовитися від молока, закупленого у населення, цю норму перенесли на 1 липня 2018 року. Згідно з вимогами все небезпечне молоко (другого гатунку) на сьогодні становить 80 % (46 тис тонн) має зникнути з ринків. Але наказом Міністерства АПК про заборону ринків збуту має перехідний термін впровадження  до 2022 року.

З метою покращення якості молока Департаментом агропромислового розвитку розроблена обласна Програма по відшкодуванню вартості доїльних апаратів для приватного сектору. До 2020 року планується відшкодувати 3,4 млн. грн. з обласного бюджету.

Крім цього 2018 року планується створити 3 обслуговуючі кооперативи з заготівлі «холодного ланцюжка», який дасть можливість покращити  якість молока. Фінансування частково  через міжнародну організацію FAO а також в бюджеті на 2018 рік закладений мільярд гривень на розвиток фермерства і кооперації, тобто частково ці гроші можуть бути направлені на створення цього ланцюга.

Сільгосптоваровиробниками області в галузь тваринництва було інвестовано понад 10 млн грн власних коштів, в тому числі 3 млн грн. - на птахівництво.

В Сватівському районі закінчується реконструкція приміщення для утримання 30 тис. голів перепелів, потужністю 8 млн. штук перепелиних яєць та 13 тонн м’яса в рік (1млн. грн. власних коштів).

В Кремінському районі проведено реконструкцію пташників ФГ «Стимул 777» з оновленням обладнання на (2,5 млн грн) 

З метою збільшення виробництва м’яса кролів (до 100 тонн на рік) у Білокуракинському районі завезено 200 голів племінного маточного поголів’я (500 тис грн.).

Харчову та переробну промисловість Луганської області представляють 38 підприємств великого та середнього бізнесу та 83 малих підприємства.

За підсумками роботи харчової та переробної галузі індекс промислового виробництва у 2017 році очікується на рівні 101,2%. Очікуваний обсяг реалізованої продукції складе 605,0 млн грн.

Олійну-жирову галузь представляють 5 великих підприємств (ТОВ «Сватівська олія», ТОВ «Агро Кепітал Груп ЛТД», ТОВ «Слобожанський завод продтоварів», ТОВ «Старобільський завод продовольчих товарів»,   ТОВ «Троїцький маслопресовий завод») та понад 20 мініцехів, виробничі потужності яких дозволяють переробляти 390 тис. тонн сировини що становить 60 % від валового виробництва соняшника. У 2017 році очікується виробити олії соняшникової 98,5 тис. тонн.

Хлібопекарську галузь представляють 50 підприємств, з річною потужністю 65,8 тис. тонн. Асортимент продукції, що випускається, налічує більше 300 найменувань хлібобулочних та кондитерських виробів. За 2017рік підприємствами, прогнозується виробити 41,0 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів.

Провідними підприємствами борошномельно-круп’яної промисловості є ТОВ «Айдарський пекар», ТОВ «Айдар Милам». Виробнича потужність яких складає 103,2 тис. тонн на рік. У 2017 році очікується виробити борошна 33,2 тис. тонн.

Виробництвом молочної продукції займаються 4 підприємства: ПрАТ «Біловодський МРЗ», ПП «Продгрупсервіс», ПАТ «Старобільський МЗ», ТОВ «Марківський сироробний завод», потужність яких складає 135 тис. тонн на рік. Асортимент виробленої продукції − понад 90 найменувань.

У 2017 році вироблено: масла вершкового – 1,1 тис. тонн, молока обробленого – 3,3 тис. тонн, йогурту – 0,5 тис.тонн, сиру свіжого неферментованого – 0,1 тис. тонн.

В області функціонують 5 фруктосховищ загальною ємністю 3,0 тис.тонн (Білокуракінського, Кремінського, Новоайдрського, Троїцького та Марківського районів) та овочесховище ємністю 2,0 тис.тонн (м. Лисичанськ).

18 елеваторів мають загальну потужність 741 тис. тонн, з них 15 діючих потужністю 660 тис.тонн.

Загальна потреба в зберіганні зерна забезпечується лише на 60%.

Пріоритетними напрямками подальшого розвитку галузі є впровадження новітніх технологій, технічне переоснащення підприємств, поліпшення якості та розширення асортименту продукції.

З метою скорочення логістичних витрат та підвищення закупівельної ціни ТОВ «Нібулон» у місті Сватове завершено будівництво інфраструктури по відвантаженню зерна залізничним транспортом. Потужність відвантаження на залізничний транспорт понад 4 тис. тонн на добу. Будівництво перевалочного пункту дало змогу створенню 80 робочих місць.

Завершено проект по будівництву залізничного перевантажувального терміналу - перевалочний пункт «Левада» у місті Сєвєродонецьк. Потужність перевантаження з автомобільного на залізничний транспорт становить 0,9 тис. тонн на добу. Будівництво перевалочного пункту дало змогу створити 12 робочих місць.

У 2017 році відновило виробничу діяльність ТОВ «Троїцький маслопресововий завод», основним продуктом якого є соняшникова олія. Виробнича потужність складає 100 тонн/добу. На підприємстві створено 160 робочих місць.

ТОВ «Сватівська Олія» завершила другий етап проекту «Будівництво цеху з грануляції шроту» по технічному переоснащенню цеху. Заміна обладнання дало змогу створення 4 робочих місць, сприяє збільшенню обсягів зберігання на 25 % та поліпшення якості продукції.

 «Марківський сироробний завод» завершив перший етап будівництва цеху зі згущення та сушки підсирної сироватки, що підвищить конкурентоспроможність підприємства.

Перед виробниками харчової промисловості України постало питання освоєння нових ринків збуту продукції. Євроінтеграційний курс вимагає від України дотримання міжнародних норм та правил ведення господарської діяльності.

Крім того, з 20.09.2017 року набрав чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який зобов’язує впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР, та який визначає відповідальність за невиконання обов’язку по їх впровадженню.

НАССР – це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

На сьогодні в області систему управління безпекою продуктів харчування НАССР впровадили 4 підприємства. В стадії впровадження перебувають 9 підприємств харчової та переробної промисловості області.

До вересня 2019 року систему НАССР мають запровадити 70 підприємств харчової промисловості, які мають малі потужності.

Однак, через брак коштів для виконання усіх вимог по впровадженню системи НАССР це питання є досить проблематичним.

Департаментом проводиться робота з пошуку інвесторів для підтримки підприємств.

Слід відзначити, що у поточному році сільгосппідприємства та підприємства харчової та переробної галузі Луганської області були представлені на XXVIII агропромисловій виставці «АГРО-2017» у м. Київ. Виставка «Агро-2017» - найбільша агропромислова виставка в Україні та Східній Європі, яка виступає ефективною платформою для вдосконалення виробництва, впровадження інновацій та розвитку усіх сфер АПК України.

          Департаментом агропромислового розвитку розроблено план соціально економічного розвитку області на 2018 рік, доопрацьовано стратегія розвитку АПК на 2018-2020 роки. Відповідно до повноважень Департамент АПК забезпечить виконання державної політики Уряду в сфері підтримки та розвитку АПК.