Прес-центр24 вересня 2018, 17:09

Підведено попередні підсумки з виконання державних програм підтримки агропромислового комплексу в Міловському районі

21 вересня 2018 року відбулася виїзна нарада з питань реалізації державних програм підтримки аграрного сектору. Цього разу відвідали Міловський район. В нараді прийняли участь керівництво району, голови сільських та селищних рад, сільгоспвиробники та зацікавлені мешканці. Із вступним словом до учасників звернулась директор Департаменту агропромислового розвитку Лариса Бичкова, вона підвела попередні підсумки дії державних програм по Україні, в області та конкретно у Міловському районі.

Зокрема, у поточному році аграрії району за другий квартал отримали часткову компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання на загальну суму 2885,6 тис. грн, на третій квартал сума становитиме 465,3 тис. грн. Також отримано дотацію за утримання 19 голів корів у розмірі 14,3 тис. грн, до кінця року очікується отримати 21,0 тис. грн за утримання 28 голів.

Надійшли виплати дотацій за утримання молодняку великої рогатої худоби фізичним особам на суму 15,2 тис. грн. Подали документи для отримання дотації 100 громадян, за утримання 250 голів молодняку ВРХ (що становить 50 % від проідентифікованих тварин 500 голів), на суму 151,2 тис. грн. На отримання дотації за доїльні установки фізичним особам по Міловському району надано компенсацію за 2 установки індивідуального доїння.

В ході наради обговорили цілий ряд проблем, як по виконанню програм підтримки, так і в цілому з питань сільськогосподарського виробництва. Так, в районі відсутній штатний спеціаліст із запліднення тварин, громадяни вимушені шукати ці послуги в інших районах. Слабка обізнаність населення з питань створення сімейних ферм, впровадження нових стандартів виробництва продукції, відсутність ринків збуту.

В ході робочої поїздки відвідано ФОП Горохова Юрія Івановича. Основний вид діяльності – переробка давальницької сільськогосподарської продукції та виробництво олії. Обсяг виробленої продукції за рік складає 160 тонн, а реалізації – 496 тис. грн. На сьогодні виробництво практично не працює через відсутність інфраструктури та ринків збуту продукції, втрачених через блокування ділянки автомобільної траси, що проходить через Росію. Для отримання допомоги на подальший розвиток підприємства Лариса Бичкова запропонувала керівнику звернутися до Європейського банку реконструкції та розвитк, програма підтримки МСБ.

Також відвідали ФОП Кононенка Сергія Івановича, господарство якого займається виробництвом хлібобулочних виробів та виробляє на рік до 120 тонн продукції. В асортименті 12 найменувань, з них - 4 хлібних і 8 булочних. Для зменшення собівартості хлібобулочних виробів використовується борошно власного виробництва (зерно переробляється на власному млині). У підприємства є своя фірмова торгова мережа в селищі Мілове. Також керівник розповів, що планує впровадити виробництво та реалізацію соціального хлібу для населення району.

Наостанок завітали до Міловського заводу рафінованої олії «Стрілецький степ». Через судові процеси та невизначеність власника підприємство не працює 4 роки, але все майно збережено та надійно охороняється. Відновлення роботи підприємства є дуже важливим для Міловського району. Це дало б близько 400 робочих місць та налагодження виробництва олії до 60 тонн за зміну.