Прес-центр22 жовтня 2018, 17:10

Розвиток зрошувального землеробства в області

22 жовтня 2018 року під головуванням директора Департаменту агропромислового розвитку Лариси Бичкової було проведено робочу нараду з питання «Щодо узгодження проблемних питань з підприємствами, які займаються зрошуваним землеробством в Луганській області». На нараду були запрошені в.о. директора та спеціалісти Регіонального офісу водних ресурсів у Луганській області, керівники сільгосппідприємств:                  СТОВ «Прогрес» Білокуракинського району та ФГ «Альянс-М» Новайдарського району.

Директор Департаменту агропромислового розвитку акцентувала, що на сьогодні в області на підконтрольній території обліковується 22828 га зрошуваних земель, із них 18019 га – площі, зайняті державними міжгосподарськими зрошувальними системам (МЗС). З 20 МЗС, що знаходяться на підконтрольній території, стабільно використовуються тільки три: «Кам’янська» у Новопсковському районі (СТОВ ім. Енгельса), «Передільська» у Новоайдарському районі (ФГ «Альянс – М»), «Білокуракінська» МЗС у Білокуракінському районі (СТОВ«Прогрес») та й ті не на всій площі, в мережі постійно виникають пориви. Всі інші зрошувальні мережі знаходяться в незадовільному технічному стані, або зовсім відсутні.

        В ході наради обговорили шляхи вирішення проблем, що виникли у процесі зрошення сільськогосподарських земель у поточному році, зокрема надвисока ціна води для здійснення поливу, недодання заявлених обсягів води Луганським міжрайонним управлінням водного господарства, пошук коштів для проведення ремонту та заміни трубопроводів державних зрошувальних мереж, земельні питання.

        Підводячи підсумки, Лариса Бичкова наголосила на необхідності актуалізації Регіональної програми розвитку водного господарства Луганської області на період до 2021 року, розробником якої є Луганське обласне управління водних ресурсів. Також вирішено підготувати спільне звернення до Державного агентства водних ресурсів та Міністерства аграрної політики щодо збільшення обсягів державних коштів на 2019 рік з метою модернізації та розширення поливних систем в Луганській області.