Прес-центр27 квітня 2018, 16:04

Роз’яснювальна робота щодо реалізації державних та обласних програм підтримки сільського господарства триває.

Роз’яснювальна робота щодо реалізації державних та обласних програм підтримки сільського господарства триває. Цього разу представники Департаменту агропромислового розвитку та Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області відвідали з робочим візитом Новопсковській район. В рамках візиту відбулась нарада з керівниками сільгосппідприємств району, головами сільських рад представниками ветеринарної служби району, членами асоціації сільгосптоваровиробників.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Лариса Бичкова розповіла присутнім про стан сільського господарства області та ознайомила з діючими державними, обласними та міжнародними програмами підтримки.

Під час заходу керівники господарств активно включилися в обговорення механізмів державної підтримки за напрямами часткової компенсації відсоткової ставки за банківськими кредитами, компенсації вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів а також часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів. Відзначили, що із 5 сільгосппідприємств 4 скористалися і подали документи до комісії Мінагрополітики для отримання спеціальної бюджетної дотації за утримання корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності. Також піднімалось питання щодо механізму нарахування фізичним особам державної дотації за утримання молодняку великої рогатої худоби та відшкодування вартості установок індивідуального доїння за рахунок обласного бюджету. Під час обговорення відзначили необхідність створення неприбуткових сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів по заготівлі та охолодженню молока.

Окрім запланованих до розгляду питань учасників заходу також турбували і земельні питання, а саме щодо генплану на земельні ділянки сільгосппідприємств. За результатами обговорення Департаментом агропромислового розвитку буде підготовлено звернення до голови облдержадміністрації для вирішення проблемних питань аграріїв району.

В ході робочої поїздки учасники завітали і до Старобільського району.  Відвідали молочно-товарну ферму ФГ «Крот» та заготівельний пункт молочної сировини сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Прогрес - 2009». Голова ФГ і кооперативу, Володимир Васильєв ознайомив присутніх з технологією годівлі, утримання, доїння корів у господарстві. Учасники оглянули тваринницькі приміщення, побували на пасовищах, де встановлено літній табір для телиць, які випасаються під контролем електропастуха.

Володимир Васильєв розповів про проблему в забезпеченні поголів’я тварин кормами, яка виникає через нестачу кормових угідь і потребує вирішення з метою розвитку галузі тваринництва.

Для подальшого розвитку та розширення підприємства Лариса Бичкова запропонувала керівнику скористатися державною фінансовою підтримкою направленою на розвиток фермерських господарств в частині часткової компенсації вартості закупленого у суб’єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції.