Прес-центр4 cічня 2018, 13:01

Стан справ галузі тваринництва області

Тваринництво – це галузь з високою доданою вартістю. У тваринництві працює 75 % зайнятого населення сільського господарства. Більшість сільськогосподарських тварин утримується господарствами населення - 69 % і лише 31 % припадає на сільськогосподарські підприємства. Це є стримуючим фактором для виробництва тваринницької продукції.

На сьогодні суттєво зміцнений потенціал галузі тваринництва в області.

В усіх категоріях господарств протягом року вдалося наростити поголів’я великої рогатої худоби на 5,2 (п’ять тисяч двісті голів), в тому числі корів на 1 (одна тисяча голів), овець та кіз на 4,4 (чотири тисячи чотириста голів).

Сільгоспвиробники готують проекти з будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів. У 2018 році планується реконструювати 17 та збудувати 5 нових приміщень на загальну суму 132 млн. грн. Планується закупити племінних тварин з них 220 голів великої рогатої худоби, 200 голів свиней, 200 кролів, 100 голів кіз на загальну суму 6,5 млн. грн. (в Державному бюджеті на 2018 рік закладено 300 млн. грн.). Впровадження вищезазначених заходів дасть змогу у 2018 році збільшити поголів’я свиней на 5 тис. голів, великої рогатої худоби на 3 тис голів.

З 1 січня 2018 року Україна мала відмовитися від молока, закупленого у населення, цю норму перенесли на 1 липня 2018 року. Згідно з вимогами все небезпечне молоко (другого гатунку) на сьогодні становить 80 % (46 тис тонн) має зникнути з ринків. Але наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України про заборону ринків збуту має перехідний термін впровадження до 2022 року.

З метою покращення якості молока Департаментом агропромислового розвитку розроблена обласна Програма по відшкодуванню вартості доїльних апаратів для приватного сектору. До 2020 року планується відшкодувати 3,4 млн. грн. з обласного бюджету.

Крім цього 2018 року планується створити 3 обслуговуючі кооперативи з заготівлі «холодного ланцюжка», який дасть можливість покращити  якість молока. Фінансування частково  через міжнародну організацію FAO а також в бюджеті на 2018 рік закладений мільярд гривень на розвиток фермерства і кооперації, тобто частково ці гроші можуть бути направлені на створення цього ланцюга.