Прес-центр3 вересня 2018, 16:09

Урядові програми підтримки аграріїв обговорили на Білокуракинщині

Департаментом агропромислового розвитку продовжується робота з роз’яснення дії урядових програм підтримки на територіях. Наразі, 31.08.2018 відбулася робоча нарада в Білокуракинському районі. У зустрічі приймали участь керівництво району, голови сільських та селищних рад, сільгосптоваровиробники та зацікавлені мешканці району.

Зустріч відкрили урочистою церемонією нагородження, присвяченою Дню підприємця. По закінченню урочистостей перейшли до обговорення урядових програм для підтримки сільгоспвиробників. Про це учасникам детально розповіла директор Департаменту агропромислового розвитку Лариса Бичкова. Вона звернула увагу, що кожна із цих програм має на меті підтримати та допомогти аграріям. Але для цього треба й допомога керівництва не тільки області чи району, але й сільських і селищних рад. Адже саме ви знаєте, що потрібно вашим людям», – зауважила Лариса Бичкова.

По закінченню наради з виїздом по району відвідали декілька підприємств. Першими завітали до ТОВ «Білокуракинський хлібозавод». Зустріла делегацію керівник підприємства Жанна Тарасова, вона провела екскурс по виробництву та розповіла, що для підприємства наразі гостро стоїть питання відсутності ринку збуту виготовляємої продукції, адже є велика конкуренція з боку сусідніх областей. Також підприємству бракує коштів для впровадження НАССР ­ системи якості та безпечності харчових продуктів. Для її впровадження на підприємстві необхідно близько 500 тис. гривень. Проблема коштів не поодиночна на підприємствах Луганщини, потому Департамент має намір ініціювати пропозицію до Міністерства аграрної політики та продовольства України передбачити на наступний рік програму для підтримки виробників, які впроваджують дану систему якості.

Відвідали також СТОВ «Вікторія». Директор Олександр Лавренко ознайомив делегацію із діяльністю підприємства та показав цеха з виробництва борошна та олії. На жаль, через відсутність постійних партнерів цех з виробництва борошна не працює. Щодо олії, то є необхідність у придбанні лінії розливу. Лариса Бичкова запропонувала скористатися грантовою підтримкою на консалтингові проекти, що надає Європейський банк реконструкції та розвитку.

На завершення делегація завітала до філії ДПЗКУ "Солідарненський елеватор". Це важливий для області об’єкт, який потребує особливої уваги. На сьогодні всі сили керівництва області зосереджені на відновленні транспортного (залізничного) сполучення, адже це є головною проблемою, яка не дає працювати підприємству в повну силу. Тож, наразі йде пошук вирішення цієї проблеми та налагодження роботи елеватору.