Прес-центр20 вересня 2018, 14:09

Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів

Впровадження нової системи якості та безпечності продуктів харчування (НАССР) обговорили 18 вересня в ході семінару «Обов’язки операторів ринку. Вимоги законодавства до закладів громадського харчування та малих виробників. Гнучкий підхід». Захід проведено Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України та за підтримки проекту «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

Участь у семінарі взяли понад 70 операторів ринку (малі виробники, заклади громадського харчування МОН (дошкільні, шкільні) яким, згідно вимог законодавства, потрібно впровадити процедури, засновані на принципах НАССР.

З вітальним словом до учасників семінару звернулась директор Департаменту агропромислового розвитку Лариса Бичкова. Вона розповіла про перспективи і необхідність впровадження системи якості та окреслила проблемні питання підприємств харчової промисловості області по впровадженню НАССР. Одним з основних є брак коштів. Ця проблема не поодиночна на підприємствах Луганщини, потому Департамент ініціює пропозицію до Міністерства аграрної політики та продовольства України передбачити на наступний рік програму для підтримки виробників, які впроваджують дану систему якості.

Під час заходу учасникам розповіли про основні вимоги нового харчового законодавства стосовно ролі та відповідальності операторів ринку за безпечність харчових продуктів, впровадження нових методів державного контролю, детально обговорили вимоги до малих підприємств (у тому числі громадського харчування) в рамках панелей «НАССР – застосування гнучкого підходу» та «НАССР – для закладів громадського харчування». Крім того, використовуючи конкретні практичні приклади, лекторами були детально висвітлені вимоги нового харчового стандарту, порядки реєстрації потужностей, впровадження системи аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках.

Учасники мали змогу ознайомитись з вимогами, принципами та етапами впровадження системи безпечності харчових продуктів, гігієнічними вимогами до потужностей та задати питання спікерам.