Прес-центр10 грудня 2022, 14:12

Актуальні питання діяльності служб у справах дітей в умовах воєнного стану

З метою обговорення діяльності роботи служб у справах дітей щодо захисту прав дітей в умовах воєнного стану під головуванням начальника служби у справах дітей ОВА Раїси Родіної відбулась нарада у режимі онлайн з начальниками служб у справах дітей територіальних громад та районних військових адміністрацій області.

Питання, які були розглянуті, стосувалися постійного моніторингу сімей, у яких на вихованні діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перемістились на територію України із зон проведення бойових дій. Головне завдання – знати, в яких умовах проживають сім’ї, потреби дітей, визначивши для себе коло питань, які потребують нагального вирішення. Серед важливого – і моніторинг дітей, які перебувають на вихованні в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою/піклуванням та тимчасово перемістилися із законними представниками за кордон на час проведення бойових дій.

Особливу увагу було приділено щодо поновлення роботи Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти», адже саме завдяки їй є можливість відстежувати переміщення дітей, зберігати всі необхідні дані та не загубити жодну дитину.

Було обговорено і ряд інших важливих питань щодо змін у законодавстві з питань усиновлення дітей під час воєнного стану, забезпечення влаштування дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, влаштування дітей до сімейних форм виховання.