Прес-центр31 серпня 2018, 14:08

Актуальний коментар: 5750 першокласників радо зустрінуть заклади освіти Луганщини

Сьогодні на Луганщині нараховується понад 600 закладів освіти. З них 266 – дошкільні, 292 – загальноосвітні, 20 – професійно-технічних, 22 – вищі навчальні заклади I-IV рівнів кваліфікації.

З них 66 розташовано у населених пунктах поблизу лінії розмежування.

Як наголосив директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк, очікується, що до перших класів закладів загальної середньої освіти у вересні 2018 року підуть 5750 учнів.

Для підвищення кваліфікації педагогічних працівників початкової школи відповідно до концепції «Нова українська школа» підготовлено 26 тренерів-педагогів. Загалом підвищив кваліфікацію 651 педпрацівник, з них: учителів початкової школи – 366, заступників директорів (директорів) з навчально-виховної роботи в початкових класах – 285, 303 вчителі англійської та три вчителі німецької мови, які працюватимуть у перших класах.

У співпраці з компанією LEGO Foundation 90 педагогів пройшли навчання щодо використання ігрових методів з елементами LEGO на уроках в початковій школі. До речі, навчальні набори цієї фірми отримає кожен першокласник.

Наразі українською мовою у закладах загальної середньої освіти області навчаються 34,8 тис. учнів (66,3 % від загальної кількості), російською мовою – 17,7 тис. дітей (33,7 %). У порівнянні з попереднім навчальним роком кількість учнів, які навчаються державною мовою, зросла на 3,6 %.

«Важливо, що 89 % першокласників отримуватимуть нові знання саме мовою держави. Також з цього року у прифронтових районах усі школи переведено на україномовну форму навчання. Російськомовні перші класи залишилися на трьох територіях. Загалом вони зосереджені в Лисичанську та Сєвєродонецьку. У Кремінському районі такий клас тільки один», – відзначив Юрій Стецюк.

Він зауважив, що з державного бюджету Луганщині передбачено понад 38 мільйонів гривень. З них 14 191,9 тис. гривень – на придбання чотирьох шкільних автобусів, пристроїв для проведення ЗНО з іноземних мов, обладнання для інноваційного навчально-тренінгового класу, комп’ютерної техніки для перших класів, сучасних природничо-математичних кабінетів для опорних шкіл та обладнання для кабінетів української мови для 21 школи з російською мовою навчання. 15 157,6 тис. гривень розраховано на закупівлю дидактичних матеріалів, комп’ютерного обладнання та меблів для перших класів.

На умовах співфінансування з міських, районних та селищних бюджетів виділено 5 535,5 тис. гривень. 5 608,7 тис. гривень – на підвищення кваліфікації вчителів закладів загальної середньої освіти, 2426,0 тис. гривень – на підтримку осіб з особливими освітніми потребами, 3 526,4 тис. гривень – на оснащення кабінетів в інклюзивно-ресурсних центрах, 2 930, 0 тис. гривень – на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів.