Прес-центр28 листопада 2018, 12:11

Актуальний коментар: на Луганщині стартувала щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Про основні заходи акції, заплановані та проведені в області з 25 листопада по 10 грудня, розповіла заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

Акція направлена на інформування населення стосовно проблематики насильства і привернення уваги до цієї тематики, зміну стереотипів, що існують у сфері насильства, активізацію партнерського руху органів державної влади і громадськості щодо подолання цього явища. Значну кількість заходів підтримали міжнародні організації.

Слоган кампанії цього року – #HearMeToo – «Почуй мене також». Це означає, що кожна людина, яка зіткнулася з ситуацією насильства, повинна бути почутою і отримати кваліфіковану допомогу.

Серед запланованих у рамках проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» вже відбулися заходи у Попаснянському та Сватівському районах, де організовано підсвічування помаранчевим кольором соціально значущих об’єктів на знак підтримки ідеї ненасильства щодо жінок і дівчат.

У Рубіжному відкрито тематичний мурал. До речі, малюнок запропонований дітьми школи, на стіні якої його зображено.

Протягом 26-28 листопада відбулася низка заходів із проблематики підтримки людей з інвалідністю. У виїзному форматі ці питання обговорені в Попаснянському, Сватівському та Кремінському районах, підбиття підсумків заплановане у Сєвєродонецьку в рамках Форуму «Жінки з інвалідністю – міфи та реальність».

Вже завтра, 29 листопада, з ініціативи ОБСЄ для підвищення рівня обізнаності молоді по темі насильства на прикладах історій із життя буде проведено зустріч зі студентами Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Наступного дня, тобто 30 листопада, у Сєвєродонецьку відбудеться супервізія для контактних осіб Попаснянського району в рамках проекту «Відповідальність починається з нас». У рамках цього проекту спільно з міжнародними партнерами проведено навчання 14 волонтерів із числа лідерів місцевих громад для надання первинної підтримки постраждалим від насильства або потенційним жертвам. Це додаткова супервізія для підтримки набутих навичок і отриманих знань.

3 грудня заплановане проведення Форуму з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю. Наступного дня у Лисичанську буде організовано Анті-форум для активістів із числа осіб з інвалідністю.

4 грудня у Сєвєродонецьку відбудеться «Зустріч і знайомство: запобігання і реагування на насильство за ознакою статі в умовах конфлікту».

У Попаснянському та Старобільському районах 5 та 7 грудня, відповідно, організують виїзні зустрічі з місцевими активістами, переселенцями та студентами щодо проблематики насильства. У ході зустрічей презентують гру «Бути жінкою».

5-7 грудня у Сєвєродонецьку дадуть старт проекту «Відповідальність починається з нас» для Станично-Луганського району.

Ольга Лішик повідомила, що наразі вже сформована команда небайдужих людей, яких планується навчати по аналогії з реалізованим проектом у Попаснянському районі.

Відкритий дискусійний майданчик «Бути жінкою» буде проведено 6 грудня у Кремінському районі.

А вже 10 грудня планується засідання «круглого столу» з підбиття підсумків акції.

У цілому, як повідомила заступник голови облдержадміністрації, у містах і районах Луганщини інтерес до акції зростає. Так, у минулому році організовано 364 тематичні заходи, у 2016 році – 232, у 2015 році – 130. Наразі відбулися або відбудуться 473 заходи.