Прес-центр10 березня 2021, 11:03

Актуальний коментар: збільшення звернень щодо домашнього насильства свідчить про довіру постраждалих до органів влади; явище перестає бути приватним

Про запроваджені заходи з надання підтримки жінкам, чоловікам і дітям, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, та вирішення інших гендерно обумовлених питань поінформувала заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.  

Сьогодні в світі задля ефективного планування та розподілення фінансових ресурсів застосовується інструмент ґендерно орієнтованого бюджетування. На Луганщині за підтримки партнерів у громадах області створено відповідних 12 робочих груп.

Це успішно довела Чмирівська територіальна громада, яка двічі стала переможцем рейтингу бюджетної прозорості «Кришталь року» серед 106 громад із 18 областей України. Чмирівська ТГ єдина отримала перемогу одразу в двох номінаціях – «Найкраща громада у ґендерно орієнтованому бюджетуванні» та «Найбільш інноваційні практики бюджетної прозорості в громаді».

Катерина Безгинська зазначила, що громади області активно долучаються до сучасних практик та міжнародний організацій і проєктів. Так, у 2019 році місто Кремінна першим на Луганщині приєдналося до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.

У 2018 році місто Рубіжне першим в Україні та 36-м у світі долучилося до Глобальної Ініціативи «Безпечні міста та безпечні публічні простори», що впроваджується структурою ООН Жінки. Мета – створення в місті безпечного інклюзивного простору для жінок і дівчаток.

У рамках проєкту створено мапу небезпечних місць; у минулому році затверджено міську цільову програму «Рубіжне – безпечне місто» на період 2020-2022 років із загальним фінансування майже 5 млн гривень.

До цієї ініціативи також доєдналися місто Золоте і смт Новоайдар, що розташовані неподалік лінії розмежування, а також місто Сватове, де вже проведені аудити безпеки. Так, у лютому цього року Новоайдарська селищна рада затвердила програму «Новоайдар – безпечна громада для жінок і дівчат» із загальним бюджетом майже 5 млн грн.

У місті Попасна та смт Біловодськ проведено два ґендерних аудити доступності з метою оцінки доступності державних послуг та інфраструктури для жінок з інвалідністю. За підсумками надані рекомендації місцевим органам влади для впровадження.

Катерина Безгинська повідомила, що за участю громадських та міжнародних організацій наразі розробляється новий Регіональний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року. Це інструмент залучення жінок до миротворення, захисту від насильства в умовах конфлікту.  

У шести громадах області вже затверджені локальні плани дій 1325.

Слід зазначити, що жінки частіше страждають від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. В умовах пандемії та запроваджених карантинних заходів, на жаль, зросла їх кількість. Так, у 2020 році надійшло 4500 офіційних заяв (79 % – від жінок, 20 % – від чоловіків, 1 % – від дітей), що на 67 % більше, ніж у 2019 році.

Через більшу кількість населення та можливість зберегти анонімність у містах звернень традиційно більше. Найвищий показник у Лисичанську – 1426 звернень. Серед громад області – у Попаснянській (490), Білокуракинській (172) та Новоайдарській (144). Менш за все отримано у Міловській громаді (30).

«Оці цифри свідчать про поступове зростання довіри постраждалих до органів державної влади, служб і організацій, які надають допомогу. Це результат широкої інформаційної роботи, спрямованої на те, щоб це ганебне соціальне явище перестало бути приватним», – наголосила Катерина Безгинська.

З метою надання підтримки жінкам, чоловікам та дітям, постраждалим від насильства, в області працює низка спеціалізованих служб підтримки:

12 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, із яких шість діють за рахунок донорської підтримки і шість – за рахунок коштів територіальних громад (міста Лисичанськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк дві бригади, Кремінна, Попасна, Старобільськ, смт Білокуракине, Новоайдар, Новопсков, Станиця Луганська, Троїцьке);

п’ять спеціалізованих кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для жінок, постраждалих від насильства (кабінети діють на базі гінекологічних відділень та облаштовані спеціалізованими гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду жінок з інвалідністю у смт Біловодськ, Станиця Луганська, містах Рубіжне, Попасна, Старобільськ);

регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі.

У Рубіжному працює спеціалізований притулок на 15 ліжкомісць для жінок, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. У зв’язку з тим, що фінансування притулку відбувається за рахунок коштів місцевого бюджету, послуги тут доступні тільки для мешканок Рубіжанської громади.

Сьогодні такий притулок для жінок відкрито у Кремінній. Також, завершуються роботи зі створення притулку в Попасній. Планується відкрити денний центр із кризовою кімнатою у Сєвєродонецьку. У Лисичанську визначено приміщення для подібного закладу.