Прес-центр5 вересня 2016, 13:09

Андрій Рева: Ніхто ніколи не ставив під сумнів, що громадяни України по обидва боки лінії розмежування мають право на соціальні виплати. Проблема - в механізмі реалізації

Відповідаючи на запитання ведучих телеефіру щодо проблем соціальних виплат і переселенцям, і громадянам України, котрі залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, Міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що немає єдиних даних про кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Так, за даними Міністерства соціальної політики, ВПО налічується 1 млн 700 тис. осіб; за даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій – 1 млн 100 тис. чоловік, за даними ООН – близько 800 тисяч. Різниця відчутна. Через те й виникло чимало запитань, відповіді на котрі намагаються знайти усі причетні до цієї проблеми відомства. І одне з основних запитань: то скільки ж реально на території України перебуває переселенців? Звісно, ведуться верифікаційні роботи. Це достатньо складний і тривалий процес. До того ж, не всім він подобається, але такий необхідний.

«У лютому СБУ оприлюднила списки 460 тисяч осіб, які значаться у нас в якості переселенців і які жодного разу не перетинали лінію розмежування, - повідомив Міністр соціальної політики Андрій Рева. – Їм були припинені соціальні виплати й станом на сьогодні із цих 460 тисяч за відновленням соціальної допомоги звернулися 160 тисяч чоловік. А нещодавно Служба безпеки України викрила сімох працівників так званого міністерства фінансів ЛНР, які рахувалися у нас як внутрішньо переміщені особи й отримували пенсійні виплати».

Тривалий час дискутується питання щодо соціальних виплат та пенсій тим, хто в 2014-2015 роках перетинали лінію розмежування на підконтрольну Україні територію, отримували кошти й поверталися назад. Це було ще можливо, бо тоді в прифронтовій зоні працювали банки.

«І тоді, й сьогодні ніхто не ставить під сумнів питання, що всі громадяни України - і тут, і поза лінією розмежування - мають право на отримання соціальних виплат, - зазначив Андрій Рева. - Проблема в механізмі реалізації цього права. Тоді, коли питання ставилося, що конфлікт може дуже швидко закінчитись, іноді закривали очі на те, що насправді людина мешкає в Донецьку, приїжджає на підконтрольну українській владі територію, отримує гроші і повертається назад. Але в прийнятому Законі про забезпечення прав і свобод ВПО є чітка норма: статус внутрішньо переміщеної особи мають ті, хто залишив місце проживання через відомі причини і перебувають на підконтрольній Україні території. Так, особа може перебувати на непідконтрольній Україні території, але не більше 60 днів».

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249280149&cat_id...