Прес-центр20 cічня 2021, 17:01

Анн Лінде: Шведське головування в ОБСЄ буде працювати над мирним врегулюванням конфлікту на сході України

Голова ОБСЄ, міністерка закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде разом із українською делегацією відвідала КПВВ «Золоте».

Після ознайомлення із ситуацією поблизу лінії розмежування Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Анн Лінде дали спільну пресконференцію.

Зокрема, Дмитро Кулеба зазначив, що КПВВ у Золотому разом із новим КПВВ у Щасті Україна відкрила ще у листопаді в рамках виконання домовленостей саміту Н4 у Парижі та домовленостей за результатами консультацій у Тристоронній контактній групі, які передбачали одночасне відкриття двох КПВВ на Луганщині задля забезпечення гуманітарних потреб. Проте, через спротив протилежної сторони вони й дотепер не працюють.

«Ситуація із КПВВ «Золоте» – це маленька імітація загальної ситуації щодо вирішення конфлікту на Донбасі», – зазначив він. Міністр закордонних справ України також акцентував на визначній ролі ОБСЄ як посередника у миротворчому процесі.

Пані Анн Лінде констатувала бажання України завершити війну та висловила підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах.

«Шведське головування буде працювати над мирним врегулюванням цього конфлікту. Як голова ОБСЄ я буду сприяти виконанню Мінських домовленостей. Мій візит на лінію розмежування відкрив мені очі на те, що конфлікт на сході України триває», – заявила Анн Лінде, а також висловила співчуття рідним та близьким українського військового, який загинув на минулому тижні.

Вона також додала, що відкриття нових пропускних пунктів, перш за все, поліпшує життя людей, які здебільшого вже у похилому віці, і наголосила, що СММ ОБСЄ й надалі буде ретельно моніторити та аналізувати безпекову ситуацію на Луганщині.