Прес-центр3 травня 2023, 09:05

Артем Лисогор узяв участь у конференції «Право на гідність у місцях компактного поселення»

«Офіційна цифра внутрішньо переміщених осіб в Україні наразі становить більш як 4,8 мільйона громадян. З цієї кількості понад 100 тисяч громадян України проживають у більш як чотирьох тисячах місць компактного поселення, де умови проживання їх не відповідають людським правам», – про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час конференції «Право на гідність у місцях компактного поселення».

В рамках конференції презентовано  результат  дослідження «Ситуація в місцях компактного поселення: профайли МКП, населення та ключові потреби за результатами сьомого національного раунду моніторингу МКП» та «Результати моніторингових візитів Офісу Омбудсмана до місць компактного проживання ВПО», а також мінімальні стандарти управління та адміністрування МКП.

Про реагування на виклики, пов’язані з місцями компактного поселення людей, розповіла Ірина Верещук, Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Очільник Луганщини Артем Лисогор доєднався до заходу онлайн, адже забезпечення луганських переселенців житлом залишається однією з найскладніших проблем.

Як повідомив він журналістам, на цей час вона вирішується у співпраці місцевих військових адміністрацій Луганщини та керівників приймаючих громад.

Так, Лисичанською міською ВА досягнуто домовленостей із Київською обласною військовою адміністрацією щодо розміщення мешканців області з деокупованих територій у соціальних об’єктах Київщини. У гуртожитку Європейського університету вже мешкають 80 переселенців, у перспективі - ще 350 осіб. У приміщенні гуртожитку Національного педагогічного університету ім. Драгоманова розселено близько 70 ВПО. Згодом близько 80 людей будуть розміщені у модульному містечку неподалік столиці.

Активно працює у цьому напрямку Щастинська міська ВА: хостел-готель у м. Сарни передає два поверхи для потреб ВПО.

Червоний Хрест України підписав Меморандум про співпрацю із Луганською та Закарпатською облдержадміністраціями, а також Рубіжанською міською військовою адміністрацією, згідно з яким у І півріччі 2023 року почнеться будівництво тимчасового (модульного) житла для ВПО з Луганщини, які переїхали до Закарпатської області, та оселі яких зруйновано або істотно пошкоджено внаслідок війни.

На завершення заходу своїм досвідом створення та управління МКП в умовах війни розповіли начальники Закарпатської та Дніпропетровської обласних військових адміністрацій.