Прес-центр31 травня 2018, 17:05

Асоціація органів місцевого самоврядування Луганщини – дієвий інструмент регіонального розвитку

Сьогодні, 31 травня, у облдержадміністрації відбулись загальні збори уповноважених представників органів місцевого самоврядування – членів Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області.

У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, голова Асоціації Віктор Прокопенко та представники цього об’єднання.

На початку засідання голова Асоціації підбив річні підсумки роботи організації та зазначив, що минулого та на початку поточного року до лав організації долучилися ще 30 рад.

Асоціація органів місцевого самоврядування Луганської області була утворена у грудні 2016 року на установчих зборах представників органів місцевого самоврядування Луганської області. Збори затвердили Статут Асоціації та сформували органи її управління.Засновниками виступили 27 рад різного рівня. Почесним членом правління Асоціації було обрано очільника Луганщини Юрія Гарбуза.

«Незважаючи на те, що Асоціація тільки проходить період становлення, у неї є унікальна можливість, особливо за відсутності обласної ради, стати громадським, а не політичним майданчиком для обговорення актуальних питань не тільки місцевого самоврядування, але й усіх проблем розвитку області», – окреслив головні завдання об’єднання Віктор Прокопенко.

У червні минулого року Асоціацією, спільно з іншими професійними асоціаціями області, року був підписаний Меморандум про партнерство та співробітництво з Луганською облдержадміністрацією. Цей документ передбачає представництво Асоціації у консультативно-дорадчих та інших органах облдержадміністрації.

Асоціація є співвиконавцем Регіональної цільової програми з підтримки місцевого самоврядування та створення спроможних об’єднаних територіальних громад у Луганській області на 2017-2019 роки, затвердженої розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза. Програма передбачає сприяння добровільному об’єднаю територіальних громад та їх підтримці, розвитку кадрового потенціалу органів місцевого самоврядування, зміцнення їх матеріально-технічної бази тощо.

У червні 2017 року разом з обласною владою був проведений Перший регіональний форум місцевого лідерства «Змінимо країну разом». На ньому було офіційно презентовано Асоціацію та повідомлено про підготовку обласного конкурсу проектів місцевого розвитку.

Асоціацією ініційовано відновлення обласного конкурсу проектів місцевого розвитку. На Конкурс було подано 49 проектів 28 радами різного рівня. Переможцями Конкурсу стали 36 проектів, які представлені 24 сільськими, селищними та міськими радами з 9 районів області. Загальна сума проектів-переможців 7,1 млн грн, з яких 4,9 млн грн – кошти обласного бюджету. На сьогодні всі проекти повністю реалізовані.

Асоціація виступає активним учасником процесу навчання та підготовки кадрів органів місцевого самоврядування шляхом участі у проведенні тренінгів, семінарів, круглих столів тощо. Зокрема, було проведено дводенний Форум регіонального партнерства «Стратегія в дії».

З більш детальною інформацією про діяльність Асоціації можна ознайомитись на сайті «Луганщина у нас одна» (http://associations.lg.ua/).