Прес-центр19 вересня 2017, 10:09

Асоціації Луганщини: консолідація заради майбутнього

Сьогодні, 19 вересня, за дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, його заступник  Вадим Данієлян провів засідання апаратної наради.

На розгляд учасникам заходу було представлено питання інформаційного супроводу діяльності професійно орієнтованих асоціацій щодо впровадження реформ на Луганщині.

Про це розповів директор Департаменту масових комунікацій ОДА Олександр Костенко.

Він нагадав, що майже рік тому під час Луганського регіонального форуму «Зміни в 3D: асоціації, бізнес, влада» були презентовані перші професійні асоціації. З моменту створення вони позиціонувались як неполітичний майданчик для фахового діалогу між громадами, бізнесом та владою.

За словами спікера, сьогодні діють 10 Асоціацій: органів місцевого самоврядування, молоді, освітян, фізичної культури та спорту, сільгосптоваровиробників, промислових підприємств, працівників та аматорів сфери культури, медичних працівників, осіб з інвалідністю, а також мисливців і рибалок.

Для консолідації усіх професійних та галузевих асоціацій регіону став «Форум земляків», проведений в рамках відзначення річниці утворення Луганської області. Під час заходу між обласною владою та лідерами всіх асоціацій підписано Меморандум про співпрацю, в якому задекларовані стратегічні напрями взаємодії.

Зокрема, співпраця задля забезпечення сталого соціально-економічного розвитку області, миру та злагоди, організація комунікативного зв’язку між органами влади та підприємствами, установами та недержавними організаціями.

Олександр Костенко зазначив, що цьогоріч, Департаментом спільно з Українським лікарським товариством Луганщини, Департаментом охорони здоров’я ОДА та провідними фармацевтичними підприємствами реалізований проект щодо безоплатної передачі кардіопрепаратів лікарським закладам області на суму понад 300 тисяч гривень.

Резонансним стало підписання Меморандуму щодо співпраці між Асоціацією сільгосптоваровиробників Луганської області та Україно-арабською діловою радою. Слід відзначити, ця подія має потужний потенціал для просування діяльності Асоціації в майбутньому, а також для формування інвестиційно привабливого іміджу Луганщини.

Доповідач нагадав, що у червні за ініціативи Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області та у контексті реформи з децентралізації в облдержадміністрації відбувся Перший регіональний форум місцевого лідерства.

Інший напрям, над яким працює на даний момент Департамент – створення належних умов для функціонування Асоціацій та матеріально-технічне забезпечення їх діяльності, вдосконалення управлінських навичок їх членів шляхом залучення до освітніх турів по містах України та зарубіжжя. 

З цією метою на початку вересня проведено зустріч між головою облдержадміністрації, очільниками асоціацій та регіональним представником державного підприємства СЕТАМ, який надав консультації щодо можливості безкоштовного отримання інвентарю та транспортних засобів для благодійних цілей.

На сьогодні вже відбулась низка зустрічей, зокрема, з представниками Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області щодо процедури безкоштовної передачі майна для потреб членів асоціації. 

Крім того, з метою підвищення компетентності та фахових навичок члени професійно орієнтованих асоціацій беруть активну участь в освітніх візитах у західні області України.

«Створені асоціації повинні бути майданчиком для діалогу між обласною владою та громадськістю, завдяки якому буде реалізовуватися спільні проекти за досвідом наших європейських партнерів», – наголосив Олександр Костенко.