Прес-центр21 травня 2021, 13:05

Аспекти ґендерного підходу у сфері охорони здоров’я Луганщини проаналізовані на всеукраїнському рівні

До засідання «круглого столу» Міністерства охорони здоров’я за темою «Актуальні питання ґендерного підходу у сфері охорони здоров’я», що відбувся 21 травня, в онлайн форматі долучились фахівці медичної та соціальної сфер Луганщини.

Як зазначила заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, подолати насильство та надати дієву підтримку постраждалим можливо тільки у співпраці різних структур: соціальної та медичної сфер, поліції, юристів, громадських організацій.

«У цій роботі важливим є навчання фахівців, зокрема, медичних працівників, розпізнавати насильство, перенаправляти постраждалих до інших суб’єктів міжвідомчої взаємодії, а також проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи із населенням», – наголосила вона.

Катерина Безгинська додала, що в області фіксується постійне збільшення кількості офіційних звернень за фактами вчинення домашнього насильства. Зокрема, в 2020 році у порівнянні до 2019-го приріст склав 67 %. Це пояснюється ефективністю роз’яснювальної роботи, адже відсутність звернень не означає відсутності насильства. Щодо поточного року, то у I кварталі зафіксовано вже понад 1000 звернень: 87 % від жінок, 12 % від чоловіків та 1% від дітей.

Спеціалізовану допомогу в області надають служби підтримки постраждалих від насильства. Серед них, зокрема, три спеціалізованих притулки для жінок із дітьми, які постраждали від домашнього насильства, – у Рубіжному, Кремінній та Попасній. Крім того, у Кремінній діє денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства.

Із 12 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги в області шість діють за донорської підтримки ЮНІСЕФ, а ще шість – за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Також на базі Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги працює регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі.

Унікальна послуга надається п’ятьма кабінетами невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від сексуального насильства.

Кабінети на базі гінекологічних відділень створені у 2017 році за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення у Біловодській, Попаснянській, Рубіжанській, Старобільській, Станично-Луганській громадах. Вони облаштовані спеціалізованими гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду жінок з інвалідністю.

За інформацією Луганського обласного центру соціальних служб, у І кварталі 2021 року соціально-психологічну підтримку отримали 105 постраждалих від насильства, із них: 68 жінок, 21 чоловік, сім дівчат та дев’ять хлопців.

На обліку центрів соціальних служб, центрів надання соціальних послуг із причини жорстокого поводження з дитиною або існування реальної загрози його вчинення перебуває 117 сімей, у яких виховується 98 дітей.

За результатами визначених потреб таким сім’ям надано 377 соціальних послуг.

Також поінформовано, що в поточному році вперше передбачено субвенцію із державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 274 млн гривень на створення спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. Наразі органи місцевого самоврядування Луганщини ведуть роботу щодо збору пакету документів, які приймаються Міністерством соціальної політики України до 11 червня.