Прес-центр24 грудня 2019, 16:12

«Безбар’єрна Луганщина» працює для маломобільних груп населення

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська провела засідання обласного комітету з доступності. У заході також взяли участь представники структурних підрозділів ОДА, голова Асоціації громадських організацій осіб з інвалідністю Луганської області Микола Надулічний, у форматі скайп-конференції доєдналася представник Національної Асамблеї людей з інвалідністю України Тетяна Баранцова.

За її словами, комітет має допомагати особам з інвалідністю безперешкодно досягати об’єктів соціальної інфраструктури, користуватися дорожньо-тротуарною мережею, транспортом, засобами зв’язку та інформації.

Михайло Івасішин, начальник управління містобудування та архітектури ОДА, доповів про обласний план заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина».

Так, за даними щоквартального моніторингу доступності, 1132 будівлі обладнані нормативними пандусами. Необхідно обладнати пандусами 1300 об’єктів різного призначення та перебудувати 438 пандусів відповідно до вимог.

В області було проведено моніторинг стану забезпечення безбарєрного доступу до об’єктів області, що потребують пріоритетного обладнання. Це адміністративні будівлі органів державної влади, місцевого самоврядування, соціального захисту населення, пенсійного фонду, закладів охорони здоров’я, освіти, залізничних вокзалів, автовокзалів, багатоквартирних будинків тощо.

За результатами моніторингу сформовано базу, яка включає 1114 пріоритетних об’єктів. Орієнтовний бюджет виконання робіт складає понад 100 млн грн.

Всього в області на реалізацію цих проєктів залучено понад 40 млн грн з різних джерел фінансування. Вже реалізовано 124 проєкти, у тому числі протягом 9 місяців 2019 року – 45 проєктів на 5,1 млн грн.

Зокрема, у Сєвєродонецьку збудовано світлофор з мовним супроводом для людей з вадами зору (за рахунок місцевого бюджету), облаштовано пандусами 27 об’єктів у Біловодському, Білокуракинському, Кремінському, Марківському, Новоайдарському, Новопсковському, Старобільському та Троїцькому районах.

Виконано ремонт санвузлів з обладнанням засобами доступності у закладах освіти та медицини у Біловодському, Кремінському, Новопсковському, Сватівському, Попаснянському районах.

Катерина Безгинська наполягла на необхідності залучення представників маломобільних груп населення для врахування їх потреб під час будівництва обласних інфраструктурних об’єктів.

Також для надання якісної медичної допомоги, вона дала доручення координувати діяльність виїзних мобільних бригад на прифронтовій території.

«Обласна влада повинна створити для осіб з інвалідністю таке середовище, що дозволить вести незалежний та повноцінний спосіб життя. Потрібно вжити конкретних заходів для усунення будь-яких перешкод доступу до будівель і споруд, транспортної інфраструктури інших об’єктів фізичного оточення», – наголосила заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Крім того, заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій Інкелевич розповів про забезпечення безбар’єрного доступу до закладів охорони здоров’я. Про впровадження інклюзивного навчання та архітектурної доступності закладів освіти доповіла заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Ткачова.

Андрій Зайцев, начальник управління Департаменту ЖКГ ОДА, відзвітував про стан забезпечення виконання вимог нормативних документів щодо безбар’єрності для осіб з інвалідністю вуличної та тротуарної мережі, об’єктів благоустрою.