Прес-центр27 липня 2022, 17:07

Безпечне освітнє середовище: підготовка закладів освіти до нового навчального року

Державна служба якості освіти закликає засновників і керівників шкіл звернути підвищену увагу на створення безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану.
Засновникам і керівникам шкіл необхідно:
забезпечити облаштування безпечного простору у закладі (укриття, запасні виходи);
здійснити заходи щодо мінної безпеки (інформування учнів, спільні заходи із залученням ДСНС).
Також доцільно розробити:
схему евакуації учасників освітнього процесу (зокрема й до найближчого укриття, якщо таке не обладнане у школі);
алгоритм дій працівників і учнів закладу під час евакуації.
У закладі освіти важливо пояснювати учням і працівникам правила поводження під час повітряних тривог, евакуації, перебування у сховищі чи укритті.
Учителям рекомендовано пройти навчання з надання першої невідкладної допомоги дітям або тренінг «Перша допомога дітям. Тренінг для дитячих закладів».
У разі ймовірних надзвичайних ситуацій, до дій школи важливо залучати батьків. Зокрема, до проведення евакуації, комунікації з учасниками освітнього процесу, контролю вмісту дитячого наплічника тощо.
Особливо актуальним для закладів освіти, що приймають дітей із числа внутрішньо переміщених осіб, є перегляд антибулінгових політик, розроблення адаптаційних заходів для таких учнів і підтримка їхнього психологічного здоров’я.
Керівникам шкіл потрібно бути готовими за необхідності змінювати форми організації освітнього процесу та здобуття освіти, а також продовжувати працювати в електронних журналах і з платформами, на яких розміщено навчальні матеріали.
Крім того, слід звернути увагу на добір навчальних матеріалів і стратегії роботи з учнями під час уроків.
Зазначимо, що з детальним описом щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) можна ознайомитися в рекомендаціях ДСНС.
Нагадаємо, команда МОН надала роз’яснення щодо підготовки закладів освіти до нового навчального року та опалювального сезону в умовах воєнного стану.