Прес-центр24 лютого 2017, 12:02

Безпечні пологи у зоні АТО: відбулася передача обладнання для пологового будинку Луганської області

У рамках реалізації проекту із надання гуманітарної допомоги на сході України Фонд народонаселення ООН (ФН ООН) 23 лютого у Києві, відбулась передача неонатальних інкубаторів, фетальних моніторів, функціональних ліжок та медичних наборів у пологовий будинок міста Рубіжне.

 

Бойові дії на сході України негативно вплинули на доступ населення до якісної, своєчасної та високоспеціалізованої акушерської та неонатологічної допомоги. Медичні заклади третинного рівня залишилася на територіях, не підконтрольних уряду України.

 

Жінок зі складним перебігом вагітності і потенційно ускладненими пологами перенаправляють до Харківської і Дніпропетровської областей. Однак, існує категорія пацієнток, яким протипоказано пересуватися на великі відстані. Тому, Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації було рекомендовано пологовий будинок міста Рубіжне як заклад, куди мають перенаправлятися вагітні жінки із потенційно складними пологами і ускладненою вагітністю.

 

Щоб допомогти укомплектувати центр якісним обладнанням, ФН ООН передає до медичного закладу два інкубатори, 1500 оглядових медичних наборів, фетальні монітори і ліжка.

 

Безпечні пологи навіть у зоні проведення антитерористичної операції – одне із завдань ФН ООН. Використання інкубаторів у перші хвилини життя допоможе знизити рівень смертності та інвалідності недоношених немовлят з малою вагою тіла.

 

У січні-лютому 2017 року Фонд народонаселення ООН передав у пологові будинки Луганської та Донецької області 20 фетальних моніторів, 30 ліжок, 10000 гінекологічних оглядових наборів та 3 інкубатори для передчасно народжених немовлят, загальна вартість допомоги складає 85 тисяч доларів.