Прес-центр18 травня 2021, 19:05

Безпека України – це безпека Європи. Луганщину відвідала делегація Естонської Республіки на чолі з Прем’єр-міністром країни Каєю Каллас

Супроводжували гостей Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков та голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай.

«Ми всі партнери і друзі України. І всі повинні покласти край бойовим діям. Разом з міжнародними партнерами ми працювали для того, щоб зробити конкретні кроки і захистити Україну. Росія має знати ціну і наслідки своєї агресії. Сьогодні я присутня тут, щоб сказати: ми стоїмо поруч з вами. Сім років після початку агресії і стільки, скільки в цьому буде потреба ми будемо допомагати. Безпека України – це безпека Європи. Я вражена, на якому рівні ви готові захищати своїх громадян і про них піклуватися», – зазначила Прем’єр-міністр Естонії.

Олексій Резніков подякував Естонії за партнерство й підтримку і нагадав, що Естонія – адвокат України в Європейському Союзі і завжди допомагає Україні.

Високопосадовці відвідали Станицю Луганську, де ознайомилися з роботою КПВВ, який планується модернізувати. Зокрема, це створення сервісної зони для надання послуг населенню по типу такої, яка побудована на КПВВ «Щастя». Спорудження сервісної зони у Станиці Луганській відбувається за партнерства ПРООН і очікується, що роботи будуть завершені восени.

Під час візиту на КПВВ «Станиця Луганська» Кая Каллас також повідомила про наміри Естонії допомогти у відновленні лісів Луганщини, знищених у минулорічних пожежах, а саме профінансувати придбання близько 70 тисяч саджанців.

Як символ, пані Каллас, віцепрем’єр Олексій Резніков та голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай висадили три саджанці ялівця.

Крім того, в рамках візиту Кая Каллас та Олексій Резніков ознайомились із роботою КПВВ «Щастя». Зокрема, вони відвідали Центр надання адміністративних послуг, відділення «Ощадбанку», пошту, медичний пункт та магазин, які входять до сервісної зони. Наразі, ЦНАП надає 88 адміністративних послуг, у тому числі оформлення закордонних паспортів. Найближчим часом тут можна буде оформити посвідчення водія. Тільки у поточному році послугами центру скористались понад 2,5 тисячі осіб. Гості також оглянули пішохідний та транспортний коридори пункту в’їзду-виїзду. Як відомо, окупаційна влада блокує пропуск громадян через КПВВ «Щастя». Тож на даний момент він використовується виключно для пропуску гуманітарних вантажів на непідконтрольну територію.

Кая Каллас наголосила, що Естонія продовжить підтримувати Україну через свої проекти в сфері розвитку.