Прес-центр29 серпня 2017, 14:08

Більше 5500 дітей підуть у перший клас на Луганщині

Про підготовку до нового навчального року сьогодні, 29 серпня, на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації розповів директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк.

Зокрема, він зазначив що до перших класів загальноосвітніх шкіл Луганської області 1 вересня підуть 5578 дітей, а до одинадцятих класів – 3013.

Усього ж, станом на 1 січня на Луганщині проживало 28709 дітей. Різними формами дошкільної освіти охоплено 19805 з них. Дошкільні навчальні закладви відвідують 93,65 % дітей віком від 3 до 7 років.

Мережу ДНЗ на поточний час вже збільшено на дві одиниці і вона складає 266 закладів. До початку нового навчального року планується відкриття чотирьох навчально-виховних комплексів та восьми додаткових груп у функціонуючих ДНЗ.

Юрій Стецюк наголосив, що одним із перших кроків реформування загальної середньої освіти є спільний проект Міністерства освіти і науки України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Новий освітній простір», для участі у якому відібрані 4 школи Луганщини.

Крім цього, Департаментом визначено 4 школи, які у 2017-2018 навчальному році братимуть участь у дослідно-експериментальній роботі за темою «Реалізація інтегрованого підходу в початковій освіті в контексті Концепції Нової української школи».

Також Юрій Стецюк зазначив, що у закладах освіти Луганщини навчаються 9976 дітей дошкільного та шкільного віку з особливими освітніми потребами.

На сьогодні в області функціонують 11 інтернатних закладів освіти, в них навчається 1526 дітей. 

У школах області обладнані 153 кабінети інформатики, 412 навчально-комп’ютерних комплексів, 5026 комп’ютерів. У середньому по Луганській області на 1 комп’ютеризоване місце приходиться 14 учнів.

У навчальному процесі у загальноосвітніх школах використовується 88 сучасних навчальних кабінетів, 127 інтерактивних шкільних досок, 481 одиниць мультимедійного обладнання, вісім цифрових лабораторій.

На цей час загальноосвітні навчальні заклади Луганської області налічують12454 педагогічних працівників.

На брифінгу було наголошено, що ключовою фігурою реформи освіти є вчитель: «Нова школа потребує нового вчителя, який може стати агентом змін».

З 1 вересня у професійно-технічних навчальних закладах області за рахунок державного бюджету буде здійснюватися підготовка кваліфікованих працівників за професіями загальнодержавного значення, відкореговані обсяги регіонального замовлення складають 2210 місць.  Вирішується питання щодо підготовки молодших спеціалістів у вищих професійних училищах.

У 2016-2017 навчальному році 6 вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації здійснювали  діяльність на території Луганської області. Ще 2 ВНЗ тимчасово проводять свою діяльність на територіях міст Харкова та Києва.

З 19 червня в університетах та коледжах області працюють 8 освітніх центрів «Донбас-Україна». Станом на 23 серпня за консультацією до них звернулося 989 осіб.

Департамент освіти і науки бере активну участь у розробленні та обґрунтуванні проекту створення Університету майбутнього у Луганській області,  зауважуючи, що об’єднання університетів у перспективі дасть можливість розвиватися вищій освіті в умовах конкуренції з боку вишів сусідніх областей, розвинути вищу освіту та науку, залучити в область абітурієнтів з інших територій, підвищити рейтинг інвестиційної привабливості Луганщини.