Прес-центр4 червня 2018, 12:06

Близько 12 тонн гуманітарної допомоги з Латвії передано до населених пунктів уздовж лінії розмежування

У рамках візиту гуманітарної місії Національних Збройних Сил Латвії до Луганської області близько 12 тонн гуманітарного вантажу було передано цивільному населенню, яке проживає в населених пунктах вздовж лінії розмежування, зокрема в Станиці Луганській.

Сьогодні, 4 червня, керівництво Луганської облдержадміністрації зустрілося з представниками місії. До складу делегації увійшли: Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, парламентський секретар Міністерства оборони Латвійської Республіки Вієстурс Сільеніекс, головний капелан Збройних Сил Латвійської Республіки Елмарс Плявінш, керівник проекту з надання гуманітарної допомоги (громадянин Швеції) Лейф Гріп-Ерік Хелпер, військовий аташе Посольства Латвійської Республіки в Україні полковник Ерікс Нагліс, заступник командувача Національної гвардії України генерал-лейтенант Ярослав Сподар та інші.

«Вантаж, який прийшов сьогодні сюди, є не лише гуманітарною допомогою, а й актом політичної підтримки», – заявив Юріс Пойканс під час зустрічі.

Він також зазначив, що Латвійська Республіка активно допомагає Україні в подоланні наслідків воєнних дій, зокрема направляє гуманітарну допомогу, сприяє реабілітації учасників бойових дій та оздоровленню дітей на латвійській території. За його словами, існує зацікавленість у подальшому розвитку співпраці Латвійської Республіки з Луганською областю. Іноземні партнери готові ділитися позитивним досвідом щодо проведення реформ, зокрема децентралізації, а також сприяти співробітництву в галузі освіти, влаштовуючи обміни для студентів та викладачів, та в сільськогосподарській сфері, надаючи експертні консультації.

«Я вбачаю перейняття досвіду та можливість навчатися на наших помилках та досягненнях є найкращою підтримкою, яку ми можемо надати Луганській області та Україні в цілому», – сказав Посол.

В свою чергу заступники голови облдержадміністрації Юрій Клименко та Ольга Лішик подякували представникам місії за надану допомогу жителям області.

За словами Юрія Клименка, співпраця з Латвійською Республікою допоможе розвитку Луганської області у відкритті нових підприємств, а найголовніше – створенні робочих місць у регіоні.

«Для нас пріоритетним завданням у співробітництві з іншими державами є допомога в створенні робочих місць. Ваші пропозиції для нас дуже важливі. У Луганській області багато працьовитих людей, багато ресурсів, і я впевнений, що ми зможемо збудувати ефективні взаємини з розвитку бізнесу », – зазначив він. Також заступник голови облдержадміністрації презентував Стратегію розвитку Луганської області та Інвестиційний паспорт, розроблений Департаментом зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності.

Коментуючи візит місії, головний капелан Збройних Сил Латвійської Республіки Елмарс Плявінш зазначив, що безпосереднє спілкування українців та латвійців у рамках всебічної співпраці двох держав має велике значення для інформування громадян Євросоюзу щодо подій на Сході України. Це вже восьмий гуманітарний  візит пана Плявінша на Донбас. Цього разу до складу гуманітарного вантажу ввійшли взуття та одяг для дітей та дорослих, а також мультифункціональні ліжка для медичних установ. Речі були зібрані громадянами Швеції та передані за участі керівника проекту з надання гуманітарної допомоги Лейфа Гріпа-Еріка Хелпера.

Логістичну підтримку на території України забезпечили представники Національної гвардії України.

«В питаннях військово-цивільного співробітництва Національна гвардія, як і всі, приділяє максимум уваги для забезпечення цивільного населення, тим самим показуючи, що у військових і цивільних одна мета – якнайшвидше здобути мир, щоб ті території, які зараз знаходяться не під контролем української влади, були у територіальній цілісності нашої держави. Національна гвардія й надалі буде робити все можливе, щоб довозити цей та інші гуманітарні вантажі у найнебезпечніші частини Луганської та Донецької областей», – прокоментував заступник командувача Національної гвардії України генерал-лейтенант Ярослав Сподар.

За його словами, протягом останніх двох років, завдяки міжнародній співпраці, було доставлено понад 100 тисяч тонн вантажу в регіони, постраждалі від бойових дій на Сході України.