Прес-центр1 грудня 2020, 16:12

Близько 730 різноманітних заходів організовано в області до Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства», – пресбрифінг

Про проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» у Луганській області на пресбрифінгу розповіли директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук та радник патронатної служби голови облдержадміністрації, голова Громадської Спілки «Луганська асоціація організацій осіб з інвалідністю» Микола Надулічний.

Елеонора Поліщук, зокрема, нагадала, що ця акція розпочалася 25 листопада та триватиме до 10 грудня. Під час неї населення інформують про проблематику домашнього насильства та насильства за ознакою статі, посилюють взаємодію органів державної влади, громадських і міжнародних організацій щодо подолання насильства.

Вже четвертий рік поспіль на початку акції в нашій області відбувається відкриття тематичного муралу. До цього такі зображення вже були в Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному. Відтепер є і в Кремінній. Мурал створено на стіні Луганського обласного фізкультурного комплексу «Олімп». Його слоган: «Живи без насильства – будуй здорове суспільство».

Крім того, за підтримки ПРООН та Луганської асоціації організацій осіб з інвалідністю, яку очолює Микола Надулічний, заплановано провести в онлайн-режимі Міжрегіональний Форум «Життя без обмежень», присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю.

9 грудня відбудеться засідання Обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, де підіб’ють підсумки цьогорічної акції. До речі, на Луганщині працюють 26 консультативно-дорадчих органів, до компетенції яких входить питання запобігання і протидії домашньому насильству.

Загалом цього року на місцевому рівні заплановано проведення 730 заходів, у той час як у минулому році було близько 600, а у 2015 році – усього 130.

Зазначено, що фіксується збільшення кількості офіційних звернень за фактами вчинення домашнього насильства. Так, за дев’ять місяців поточного року зафіксовано більше 3400 звернень, що перевищує показник за весь 2019 рік. Із загальної кількості звернень 78 % надходять від жінок, 21 % – від чоловіків, 1 % – від дітей.

Серед міст найбільше звернень надійшло у Лисичанську, серед районів – у Попаснянському.

До речі, з квітня на базі Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги працює регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі. У листопаді за підтримки УВКБ ООН оновлено її матеріально-технічну базу. Допомогу психолога отримали більше 200 осіб.

У вересні в місті Рубіжне відкрито перший в області притулок для жінок, постраждалих від домашнього насильства. Також триває робота зі створення ще двох спеціалізованих притулків для постраждалих від домашнього насильства (у Кремінній та Попаснянському районі).

Луганська область є одним із небагатьох регіонів, де впроваджуються корекційні програми для осіб, які вчиняють домашнє насильство. Наразі такі програми впроваджуються у Новопсковській, Троїцькій ОТГ і в Новоайдарському районі. У співпраці з УВКБ ООН ведеться робота з облаштування кімнати для роботи із кривдниками.

Під час брифінгу зазначено, що уразливими до проявів домашнього насильства є жінки.

Однак, як зауважив Микола Надулічний, особи з інвалідністю є ще більш вразливими до проявів насильства. Усього за дев’ять місяців поточного року надійшло 29 звернень від людей з інвалідністю щодо вчинення домашнього насильства.