Прес-центр18 вересня 2018, 13:09

Брак лікарів та проблеми автономізації медичних закладів обговорили на нараді ОДА

Дієвий спосіб забезпечити території Луганської області лікарями – навчати студентів у медичних закладах освіти за рахунок коштів місцевого бюджету, – зауважив заступник голови Луганської облдержадміністрації Геннадій Іваненко під час апаратної наради ОДА сьогодні, 18 вересня.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Валентина Шкорубського, у містах та районах області існує проблема підготовки лікарських кадрів для територіальних закладів первинної ланки. «Станом на 1 вересня 2018 року на першому та другому курсі медичного університету в м. Рубіжне на контрактній формі навчається 43 мешканця Луганської області, серед яких лише троє отримують освіту за рахунок коштів районних бюджетів, а саме 2 – за рахунок Біловодського, 1 – Сватівського», – зазначив Валентин Шкорубський.

Так, із 16 центрів первинної медико-санітарної допомоги тільки Новоайдарський за рахунок коштів районного бюджету навчає в інтернатурі одного лікаря загальної практики сімейної медицини. При цьому дефіцит лікарів в амбулаторіях міст та районів області складає 50 осіб.

«Доступність лікарської допомоги також визначається наявністю комп’ютерної техніки на робочих місцях лікарів, які ведуть амбулаторний прийом. Але не в усіх містах та районах області вживаються дієві заходи щодо придбання цього обладнання. Станом на 1вересня 2018 року дефіцит комп’ютерів по області складає 61 одиницю: м. Сєвєродонецьк – 25, м. Рубіжне – 16, Новопсковський район – 12, Станично-Луганський район – 5», – акцентував Валентин Шкорубський.

За його словами, 19 лікарських амбулаторій області не підключені до електронної системи охорони здоров’я України у зв’язку з тим, що ці заклади первинної ланки не мають інтернет-зв’язку. Таких закладів у Станично-Луганському районі 9, у Троїцькому – 3, у Міловському – 2 та інші.

Як наслідок дефіциту комп’ютерної техніки та відсутності інтернет- зв’язку в лікарських амбулаторіях ряду районів має місце низька питома вага населення, яка уклала угоди (декларації) з лікарями первинної ланки: Марківський район – 12,4 %, Станично-Луганський район – 15 %, Міловський район – 19,3 %. При нормативному показнику на кінець 2018 року 85 % населення.

На сьогодні в Луганській області укладено понад 277 тисяч декларацій між лікарями та пацієнтами.

«Для запровадження реформи принциповим є забезпечення достатнього рівня автономії закладів охорони здоров’я, в тому числі управлінської та фінансової. На зміну старої адміністративної моделі приходить контрактна, у рамках якої відносини замовника (Національна служба здоров’я) і надавача послуг регулюються договорами. Станом на сьогодні в трьох районах області – у Кремінському, Новоайдарському та Марківському – питання щодо автономізації центрів первинної медико-санітарної допомоги ще не вирішено», – проінформував директор Департаменту охорони здоров’я.

Зупиняючись на питанні укладання угод на медичне забезпечення населення з Національною службою здоров’я України, Валентин Шкорубський зазначив, що станом на 1 вересня лише 4 із 16 ЦНПМСД уклали відповідні угоди з Національною службою здоров’я України. Це Сєвєродонецький, Біловодський, Попаснянський та Троїцький.

У свою чергу, заступник голови Луганської облдержадміністрації Геннадій Іваненко доручив керівникам райдержадміністрацій, міським головам та головам ОТГ звернути увагу на слабкі сторони впровадження медичної реформи та активізувати роботу щодо вирішення проблемних питань.