Прес-центр17 липня 2017, 15:07

Будьте обережні під час грози!

Літня погода дуже мінлива і ясний день швидко може перетворитися в похмурий та дощовий. Найбільш небезпечним погодним явищем в цю пору вважається гроза.

За інформацією ДСНС України останнім часом почастішали випадки ураження людей блискавкою.

Управління з питань надзвичайних ситуацій Луганської області попереджає про обережність під час грози та просить дотримуватись наступних правил поведінки:

1. Якщо ви перебуваєте під відкритим небом, сховайтеся (по можливості) в автомобілі з жорстким дахом або в приміщенні. Не слід ховатися у невеликих спорудах (навісах), матерчатих наметах або серед ізольованих і нечислених скупчень дерев.

2. Якщо до притулку далеко – пригніться. Бажано сховатися в якомусь заглибленні. Ноги тримайте вкупі і зніміть всі металеві предмети з голови і тіла. Не лягайте на землю, але намагайтеся не виявитися найвищою точкою на місцевості.

3. Якщо волосся стало дибки або ви чуєте дзижчання з боку прилеглих предметів, наприклад, великих каменів – негайно перейдіть на інше місце.

4.  Не запускайте «змія» або авіамодель на корду.

5. Не тримайте в руках довгі металеві предмети, наприклад вудилища, парасольки тощо. Відійдіть від металевих предметів (мангалі, велосипеді, мопеді, металевій брамі) на відстань не менше 30 м.

6.  Зупиніться, якщо ви біжите, їдете велосипедом чи мотоциклом.

7.  Якщо вас двоє, троє чи більше – не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, розряд перебігає через контакт людських тіл.

8.  Не плавайте у відкритому водоймі.

9.  Якщо ви плаваєте на човні – якомога швидше пристаньте до берега. Якщо це небезпечно, сховайтеся під високою спорудою (мостом або пристанню). Щогли і відтягнення яхти повинні бути надійно заземлені на воду.

10. Якщо ви перебуваєте в приміщенні, то слід триматися подалі від вікон, електроприладів, а також труб і іншої металевої сантехніки.

11. Не телефонуйте. Якщо потрібно викликати служби екстреної допомоги –говоріть ємко і якомога коротше.

12. Перед грозою відключіть зовнішні антени і вимкніть з розетки радіоприймачі і телевізори. Відключіть модеми та джерела живлення. Тримайтеся осторонь від електроприладів.

Нагадаємо, 29 червня від удару блискавки у Львові загинуло двоє людей, зокрема, 9-річна дівчинка. Ще двоє осіб, 36-річний чоловік та його 10-річний син, – з травмами у лікарні. Люди ховалися від дощу під деревом біля Левандівського озера.

Крім того, на Черкащині, 12 липня під час проведення робіт на полі фермерського господарства від ураження блискавки загинуло троє людей, у тому числі дитина 2002 року народження.