Прес-центр9 червня 2017, 14:06

Будьте обережні в лісі у пожежонебезпечний період

У більшості випадків лісова пожежа виникає через необережність людей: непогашеного вогнища, кинутого недопалка тощо (приблизно 70% всіх лісових пожеж), рідше у – результаті удару блискавки в сухе дерево (приблизно 10-15%). Найбільш пожежонебезпечна ситуація настає у лісах з середини весни – початку літа, коли на поверхні ґрунту багато торішнього листя, трави.

Протягом сухої пори року у пожежонебезпечних місцях слід бути особливо обережним при поводженні з вогнем: очищувати від сухої трави, листя гілля та іншого лісового сміття місце, призначене для вогнища, не розкладати вогнище поблизу звисаючих крон дерев, у хвойних молодниках, серед сухого очерету, на торфовищах. Крім того, не варто залишати вогнище без нагляду та не залишати місць відпочинку, не впевнившись, що вогнище загашено.

При розкладанні вогнища треба намагатись, щоб з підвітряного боку від багаття, розташовувалася водойма, велика калюжа або відкрита місцевість.

Якщо ви опинилися в осередку пожежі – не панікуйте, йдіть проти вітру від місця займання, гасіть невеликі низові пожежі його гілками листяних порід дерев та закидаючи вологим ґрунтом, будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас. Варто зазначити, що необхідно бути особливо обережним у місцях торф'яних пожеж, а після виходу із осередку пожежі повідомте до місцевої адміністрації та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.