Прес-центр30 травня 2019, 10:05

Бюджет Троїцької громади у 2019 році — 124 мільйони

Троїцька селищна громада об’єднує 39 населених пунктів. Громаді вдалося втілити в життя найбільш необхідні громаді зміни: відновити благоустрій та інфраструктуру, облаштувати вулиці тощо.

Троїцьку об’єднану територіальну громаду створили у квітні 2017 року. До її складу увійшли селище Троїцьке і 38 сіл. Тут проживає понад 14 тисяч людей. Голова Троїцької ОТГ Демид Палагно є головою селищної ради Троїцького з 2010 року. Він згадує, що процес децентралізації тут хотіли розпочати ще у 2015-2016 роках, однак на той час ще не було порозуміння між сільськими радами.

Бюджет Троїцької громади 2018 року склав 97 млн гривень, 2019 року — 124 млн гривень. Більшу частину надходжень складає податок на прибуток. У Троїцькому працюють два підприємства: Agro Capital і Троїцький олійнопресовий завод.

До децентралізації більшість сільських рад не мала коштів на розвиток. Коли грошей стало більше, нагальним стало вміння розумно їх використовувати. Сьогодні громада допомагає акумулювати цей досвід.

У серпні 2018 року в Троїцькому відкрили модернізований Центр надання адміністративних послуг. Він запрацював у приміщенні колишнього готелю «Колос», яке до того часу було в занедбаному стані. За підтримки програми «U-LEAD з Європою» громада облаштувала офіс на сім робочих місць, дитячий куточок, зону очікування. Центр надає понад 70 послуг. Це і звернення громадян, і видача довідок, реєстрація договорів, реєстрація фізичних і юридичних осіб. В штаті 6 адміністраторів, два з них — на прийманні, два — на реєстрації місця проживання, два — на робочій станції, на видачі біометричних паспортів.

У центрі Троїцького поступово ремонтують вулиці. За проектом тут відновлюють тротуари, закладають алеї, будують майданчики. 2018 року громада реконструювала парк культури та відпочинку.

У центральному парку відпочинку встановили тренажерні комплекси.

До об’єднання вуличне освітлення було у двох-трьох сільських радах із 12. Нові світлодіодні світильники тепер закуповують коштом і обласного бюджету, і громади — загалом за рік встановили близько 40 кілометрів вуличного освітлення.

Також реалізуються комплексні проекти для шкіл коштом інфраструктурної субвенції. Це утеплення, покрівля, перехід на енергоощадні технології.

2018 року у Троїцькому утеплили фасад початкової школи та дитсадка, які знаходяться в одному приміщенні. Тепер у навчально-виховному комплексі тепліше і тепло зберігається довше. Тут також встановлюють твердопаливні котли.

За матеріалами сайту "Децентралізація"