Прес-центр10 жовтня 2020, 10:10

«Це була не рядова пожежа, це була стихія! Завдяки допомозі з шести областей України, ми перемогли!» - Сергій Гайдай подякував вогнеборцям за врятовану Луганщину

Квітами, оплесками та вигуками: «Дякуємо!» проводжали вогнеборців з Донеччини, Харківщини та Дніпропетровщини вдячні мешканці Сєвєродонецька. Живим коридором вишукались люди вздовж руху колони зведених сил ДСНС: від вул. Новікова  по проспекту Гвардійському в напрямку м. Рубіжного.

На добру згадку про врятовану Луганщину командам ДСНС подарували символіку м. Сєвєродонецьк та пожежні рукави.

Очільник області подякував усім рятувальникам за їх подвиг та готовність прийти на допомогу у будь-яку мить:

«Це була не рядова пожежа, це була стихія! Завдяки допомозі вогнеборців з шести областей України, ми перемогли! Надзвичайна ситуація закінчилась, але буденна робота залишилась. На жаль, ще продовжується гасіння осередків пожежі у Станично-Луганському районі, адже там багато замінованих  ділянок», - зазначив він.

Сергій Гайдай повідомив, що через можливу загрозу поновлення загорянь, в області ще залишаються спеціалізовані літак та гелікоптер ДСНС, а також команди пожежних цілодобово чергують на кожній ділянці.

Яз зазначив голова облдержадміністрації, вже 100-відсотково підраховані усі збитки, завдані стихією, відповідний пакет документів направлений до Кабінету Міністрів України, вже на наступному засіданні буде прийнята урядова постанова про виділення коштів на компенсацію збитків постраждалим. Виплати почнуться одразу після надходження коштів на рахунки.

«Усі постраждалі отримають компенсаційні виплати. Тих, в кого з документами проблеми, гроші будуть чекати. Ми облікували усі будинки, це  майже 500 житлових та понад 1800 господарчих споруд, і допоможемо відновити документи», - наголосив Сергій Гайдай.

Нагадаємо, на території Луганської області протягом тижня тривало гасіння пожеж в природних екосистемах, які виникли 30 вересня та 1 жовтня. Найбільш складна обстановка склалася вздовж лінії розмежування на території Станично-Луганського, Новоайдарського, Сєвєродонецького районів, де до зони ураження потрапило 32 населених пункти.

За попередніми оцінками, орієнтовна площа, пройдена вогнем, складає понад 20 тис. га.

Під час гасіння пожеж евакуйовано 150 осіб.

Всього до гасіння було залучено понад 1 тис. 150 осіб та 294 од. техніки, з них від ДСНС – майже 400 осіб та понад 100 од. техніки (Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська та Харківська області), у тому числі три літаки АН-32П та два гелікоптери ДСНС.