Прес-центр5 вересня 2022, 15:09

Центр громадського здоров’я оприлюднила статистику вакцинації

Згідно з даними ЕСОЗ в Україні станом на 28 серпня вакциновано однією дозою понад 16 млн осіб (16 012 056), двома дозами близько 15,3 млн осіб (15 288 062), бустерною дозою вакциновано понад 1,9 млн осіб (1 959 854).

5,35 млрд людей в усьому світі, або 67,7% населення планети, отримали принаймні одну дозу вакцини від COVID-19.
Щодня у світі роблять 4,74 млн щеплень від COVID-19.

 

Хто і коли має вакцинуватись

Базовий курс імунізації

Люди віком від 18 років

Всі люди старші 18 років мають отримати базовий курс  імунізації двома дозами вакцини від COVID-19 (Comirnaty/Pfizer-BioNTech або CoronaVac/Sinovac Biotech)   або однією дозою вакцини Janssen (Johnson & Johnson). 

Вакцинація дітей 12+

·        Діти від 12 років можуть щепитися від COVID-19 двома дозами вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Додаткова доза

Люди з рядом важких хвороб, у яких міг не сформуватися належний імунітет після двох доз антиковідної вакцини, можуть отримати додаткову дозу вакцини вже через 28-90 днів після другої. 
Якщо людина має серйозне захворювання або під час щеплення проходила лікування, яке могло вплинути на її імунну систему, їй слід порадитися зі своїм сімейним або профільним лікарем.  
Якщо лікар визначить, що потрібна додаткова доза антиковідної вакцини, він видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою. 
Додаткову дозу можна зробити тією самою вакциною, якою ви робили перші дві, або будь-якою іншою вакциною проти COVID-19 за дозволеними в Україні схемами міксування.

Бустерні дози

1-ша бустерна доза

З часом ефективність усіх вакцин від COVID-19 поступово знижується. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу.
Введення бустерної дози дозволяє посилити ефективність вакцин проти COVID-19 та подовжити захист. 
В Україні бустерне щеплення можуть зробити усі люди старші 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 6 місяців тому. 
Для бустерної дози перевагу надають м-РНК-вакцині – Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. 
Бустерну дозу також можна зробити тією ж вакциною, якою робили базовий курс, або іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами. 
Бустерну дозу не слід плутати із додатковою. Додаткова доза призначена тільки для людей з ослабленим через важкі хвороби імунітетом. Її роблять через 28-90 днів після базового курсу щеплення та вона не впливає на термін дії  COVID-сертифіката.
Люди з ослабленим імунітетом, які отримали додаткову дозу, також зможуть отримати бустерну дозу. Рекомендований термін — від 3 до 6 місяців після додаткової дози.

2-га бустерна доза

В Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям 18-59 років із хронічними хворобами.
Для другої бустерної дози застосовуватимуть мРНК-вакцину (наразі в Україні це Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Другий бустер можуть отримати:

 люди віком понад 60 років

 люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми

 люди з інвалідністю

 люди з імуносупресією

 люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів – https://bit.ly/NTHEI_16_06_2022)

 люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями

 

Інтервал введення двохдозних вакцин 

CoronaVac/Sinovac — 14-28 днів
Comirnaty/Pfizer — 21-28 днів

 

Одночасне введення вакцин

В Україні дозволили одночасно вводити вакцини проти COVID-19 та вакцини проти інших інфекційних хвороб дітям від 12 років та дорослим.
Це рішення затверджено наказом МОЗ № 1067 від 20 червня 2022 р. Відтепер за один візит до медичного закладу можна буде щепитися одразу від кількох небезпечних хвороб.
Практика одночасного введення вакцин від кількох хвороб є безпечною та не може «перевантажити» імунну систему. Якщо цього вимагають обставини, це дозволено як в Україні, так і у світі.
Нагадуємо, що перед щепленнями не потрібні обстеження (аналіз крові, сечі, імунограма).

 

Протипоказання до вакцинації

Єдиним абсолютним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини чи алергія на один із компонентів цього препарату.
Якщо ви маєте алергію на якийсь компонент конкретної вакцини від  COVID-19  вам слід щепитися іншою вакциною. Склад вакцин можна прочитати в їхніх інструкціях, які можна знайти на сайті Державного експертного центру та сайті вакцинації від COVID-19.
Якщо у вас сталася анафілаксія на першу дозу вакцини від COVID-19, то другу дозу можна зробити іншою вакциною під наглядом лікаря.
Також не слід щепитися, якщо ви маєте симптоми застудного захворювання або температуру понад 38 С. Зробіть щеплення після того, як повністю одужаєте.
Існує ще ряд тимчасових протипоказань та станів, за яких слід дотримуватися певних застережень під час вакцинації. Про них можна почитати за посиланням – https://bit.ly/C19_protypokazy