Прес-центр25 cічня 2019, 12:01

Центри безпеки – у перспективних планах розвитку територій

Одним із основних заходів реформи децентралізації є побудова системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, яка спроможна гарантувати безпеку людини. Саме тому до Перспективних планів розвитку громад мають включатися проекти створення центрів безпеки.

Так, з метою забезпечення оперативного реагування на надзвичайні ситуації у реаліях проблем зі сполученням сіл планується створення центру безпеки громадян на базі Морозівської сільської ради Міловського району. Відповідний проект запропонували жителі під час громадського обговорення перспективного плану розвитку району.

Варто зазначити, що у Білокуракинській та Троїцькій ОТГ вже проведено роботу щодо відведення земельної ділянки під будівництво центрів безпеки громадян з оформленням відповідної проектної документації.

Заважаючи на міжнародний та національний досвід боротьби з надзвичайними ситуаціями, територіальним громадам у процесі реформування запропоновано при проектуванні підрозділів місцевої пожежної охорони створити на їх базі центри безпеки громадян. Ці центри окрім пожежно-рятувальної служби, додатково розміщують службу швидкої медичної допомоги та національної поліції, що дозволить забезпечити в найкоротші терміни збір і обробку інформації від населення про надзвичайні події та оперативно спрямовувати відповідні служби до місць їх виникнення. Разом з тим, таке компактне розміщення оперативних служб дозволить ефективно вирішувати питання щодо захисту населення і територій громад та значно скоротить фінансові витрати на їх утримання.

Луганська область за насиченістю техногенно небезпечними підприємствами посідає одне з перших місць в Україні, а за основними видами небезпеки по регіонах вона входить до числа регіонів з критичним рівнем небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

Крім того, понад 40 % усіх пожеж на території Луганської області відбуваються у сільській місцевості, при цьому гинуть люди, завдаються значні збитки культурній спадщині, господарства несуть чималі втрати. Тому на сьогодні гостро стоїть питання організації гасіння пожеж у сільській місцевості.

З метою сприяння створенню нових та реформування існуючих пожежно-рятувальних підрозділів (частин) місцевої і добровільної пожежної охорони  в об’єднаних територіальних громадах області облдержадміністрацією була проведена методично-роз’яснювальна робота.