Прес-центр31 серпня 2017, 12:08

Центри первинної медико-санітарної допомоги забезпечені автотранспортом на 60 %

На засіданні колегії облдержадміністрації розглянуто проект Регіональної цільової програми «Забезпечення спеціалізованим автотранспортом закладів охорони здоров'я області на 2017 рік».

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Валентин Шкорубський повідомив, що для забезпечення належної та рівної доступності до первинної медико-санітарної допомоги на Луганщині діють 16 центрів – 4 у містах та 12 у районах, мережа яких нараховує 128 амбулаторій та 236 фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктів.

У зв’язку з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб, які постійно мігрують, середнє навантаження на одну штатну посаду лікаря у місті складає 3,3 тис. осіб, при середньому в Україні – 1,4 тис. осіб.

Зі зростанням потреби у наданні медичних послуг на перший план виходить проблема забезпечення центрів первинної медико-санітарної допомоги спеціалізованим автотранспортом. На сьогодні оснащення автомобілями складає близько 60 %.

Цей автотранспорт був отриманий від центральних районних та міських лікарень при реформуванні системи охорони здоров’я і останніми роками майже не оновлювався.

З 2014 року придбано 25 одиниць санітарного транспорту за рахунок коштів місцевих бюджетів та благодійних коштів, 17 з яких – у 2016 році. Відповідно до чинного нормативу центри первинної медико-санітарної допомоги повинні мати близько 250 автомобілів (з розрахунку 1 автомобіль на 1 лікаря у сільській місцевості та у містах з малоповерховою забудовою), а в наявності лише 149.

Таким чином, забезпечення санітарним автотранспортом медичних закладів є однією з основних проблем у сфері охорони здоров’я в області.

Забезпечення деяких лікувальних установ обласного підпорядкування, що надають спеціалізовану медичну допомогу, є недостатнім. Так, Луганський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІД та Луганський комунальний заклад «Обласний центр медико-соціальної експертизи», що були переміщені з непідконтрольної українській владі території, не мають на своєму балансі спеціалізованого автотранспорту та орендують автомобіль для здійснення консультацій на території області, а Сватівська і Лисичанська обласні психіатричні лікарні та Лисичанський обласний шкірно-венерологічний диспансер мають автомобілі, які майже вичерпали свій ресурс.

З огляду на зазначене, розв’язання питання можливе лише за умови комплексного підходу, який передбачено у Програмі, та не може бути вирішено за рахунок включення окремих її заходів до програми економічного і соціального розвитку Луганської області.

У підсумку, на засіданні колегії було прийнято рішення про ухвалення проекту Регіональної цільової програми «Забезпечення спеціалізованим автотранспортом закладів охорони здоров'я області на 2017 рік».