Прес-центр10 лютого 2022, 14:02

Через заблоковані бойовиками КПВВ жителі окупованих територій позбавлені можливості бачити позитивні зміни, що відбуваються в країні, читати та дивитись українські та європейські ЗМІ, – Сергій Гайдай на зустрічі з іноземними журналістами

Вони поспілкувалися із головою облдержадміністрації за проєктом Академії української преси «Прес-тури для іноземних журналістів до України», зустрілися із військовими та вирушили до населених пунктів поблизу лінії розмежування.

Представники іноземних ЗМІ могли переконатися, що з усіх КПВВ щоденно працює лише перехід у Станиці Луганській.

«Через заблоковані бойовиками КПВВ жителі окупованих територій позбавлені можливості бачити позитивні зміни, що відбуваються в країні, читати та дивитись українські та європейські ЗМІ», – сказав Сергій Гайдай.

Гостей з Європи цікавила військово-політична та безпекова ситуація на Луганщині. Зокрема, на кордоні з Російською Федерацією.

«Війна триває вже восьмий рік і всі розуміють, що являє собою ворог. Сподіватися, що РФ стримає свої обіцянки, не має ніякого сенсу. Ми очікуємо будь-яких провокацій», – наголосив Сергій Гайдай та навів декілька відповідних прикладів.

Втім, як зауважив очільник Луганщини, Україна має зовсім іншу армію, кардинально відмінну від тієї, що була у 2014 році. По-перше, 400 тисяч українських громадян вже мають певний військовий досвід. Крім того, зараз у військовослужбовців набагато краща техніка та оснащення.

Про ряд переваг української армії розповів і командувач ОТУ «Північ» Дмитро Красильников: «У нас достатньо ракет для ураження бронетехніки на відстані до 5 км та зенітно-ракетних комплексів, які здатні зупинити авіацію. Ми, на відміну від ворога, знаємо місцевість та захищаємо рідну землю. Це робить плани РФ безперспективними».

Однак, за його словами, військовими продовжується відпрацювання всіх можливих варіантів розвитку ситуації та триває робота на дипломатичному майданчику.

Як результат, повідомив Дмитро Красильников, упродовж січня ворогом здійснено лише 34 порушення режиму тиші. За перші дні лютого – три. Це в декілька разів менше, ніж за останні місяці 2021 року.

«Сподіваюсь, розум переможе над амбіціями і ситуація вирішиться дипломатичним шляхом», – резюмував Дмитро Красильников.

Також відпрацьовується організація дій населення у разі загострення ситуації – проводяться навчання, підготовлені бомбосховища, перевіряється робота системи оповіщення, визначені пріоритетні групи для евакуації.