Прес-центр18 травня 2018, 14:05

Члени Ради суддів України зустрілись з суддями Луганщини та Донеччини

Сьогодні, 18 травня, на Луганщині відбулось засідання Ради суддів України.

Захід пройшов в апеляційному суді Луганської області, який тимчасово розміщується у місті Сєвєродонецьку.

Участь у засіданні взяв заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко. Він щиро подякував Голові Ради суддів Олегу Ткачуку та членам Ради за те, що приїхали до Луганської області.

«Ви зробили надзвичайно важливу справу – ви судді найвищого органу суддівського самоврядування, показали, що правосуддя є, що судді прифронтового регіону не залишилися на одинці зі своїми проблемами. Ваше засідання тут, за 14 км від лінії зіткнення, – це найвища ознака вашої громадянської позиції і вашого прагнення підтримати своїх колег і допомогти людям, – зазначив Юрій Клименко.

Під час засідання його учасники розглянули стан організації роботи судів у зоні, прилеглій до району бойових дій в Луганській та Донецькій областях, обговорили Положення про помічника (помічників) судді.

Також у полі зору членів Ради було і питання про розробку заходів із забезпечення незалежності судів і суддів, не залишається поза увагою і питання належної організації роботи слідчих суддів.

У судах Луганської області вакантними залишаються 43 посади суддів. Таку цифру назвав Голова апеляційного суду Луганської області Володимир Гаврилюк. «Проблема ще й у тому, що відряджені до Рубіжанського міського суду судді, не поспішають приступити до здійснення правосуддя, займаючи при цьому суддівські посади», – повідомив суддя.

Звісно, подібні ситуації потребують відповідного реагуватимемо. «Ми обов'язково будемо реагувати на подібні ситуації. У судовій системі не місце тим суддям, які безвідповідально ставляться до виконання своїх обов'язків. Як наслідок, одні судді працюють з шаленим навантаженням, інші, прикриваючись незрозумілими причинами, не приступають до роботи. Це неправильно», – відповів Олег Ткачук. 

Також під час засідання начальники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України в Донецькій та Луганській областях доповіли про організаційне та фінансове забезпечення діяльності місцевих судів регіонів. Судді активно долучились до дискусії. Кадрові питання, охорона судів, відновлення роботи Попаснянського районного суду, організація конвоювання обвинувачених до суду, - це неповний перелік питань, які звучали під час зустрічі. 

За інформацією Ради суддів України