Прес-центр28 листопада 2019, 14:11

Цьогоріч аграрії Луганщини отримали 69 мільйонів за програмами держпідтримки

Засідання колегії облдержадміністрації провів сьогодні, 28 листопада, очільник Луганщини Сергій Гайдай.

Про стан реалізації державних програм підтримки агропромислового комплексу за 2019 рік доповіла заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Безкоровайна.

«Цьогоріч за високими показниками врожаю озимої пшениці, а саме 111,4 %, область у січні-жовтні посіла третє місце серед регіонів України за індексом обсягу сільськогосподарського виробництва», – відзначив голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, обговорюючи зазначене питання.

Він також звернувся до керівників територій щодо необхідності проведення роботи серед агроформувань області стосовно важливості своєчасного внесення відомостей до єдиного реєстру фермерських господарств.

Департаменту агропромислового розвитку Сергій Гайдай доручив забезпечити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед аграріїв Луганщини щодо відкриття ринку землі та впровадження державних програм підтримки аграрного сектору.

Як зазначила Любов Безкоровайна, завданням цього структурного підрозділу є максимальна реалізація державної підтримки на збільшення виробництва, кількості робочих місць та підвищення якості продукції.

Так, у 2019 році з державного бюджету на програми прямої підтримки сільського господарства Луганська область отримала 69 млн гривень, до кінця року мають надійти ще 13.

Зокрема, за програмою «Державна підтримка галузі тваринництва» отримано 21 млн 200 тис. гривень. Спеціальну бюджетну дотацію за вирощування молодняка великої рогатої худоби отримали 4,5 тисячі фізичних осіб. Важливо, що кількість ідентифікованого та внесеного до єдиного Державного реєстру тварин поголів’я великої рогатої худоби в господарствах населення збільшилось удвічі.

Спеціальну бюджетну дотацію за утримання корів отримали 16 з 32 сільгосппідприємств області на суму майже 7 млн гривень. Це дозволило збільшити поголів’я корів на 5 %. Бюджетну субсидію для новостворених фермерських господарств отримали 5 господарств. Бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) – 65 фермерських господарств на загальну суму 1 млн 800 тис. гривень.

Часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання – 40 заявників на понад 3 млн гривень. Ще 10 заявників отримали часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами. У порівнянні з минулим роком виплати збільшились у 3,3 рази.

Крім того, господарствам області надано компенсацію у сумі 30,5 млн гривень на придбання 463 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання. До кінця року планується отримати ще 5 млн гривень. Ця програма дала можливість оновити парки до 10 %.

За програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» Луганській області відповідно до розподілу було передбачено 2 млн 430 тис. гривень. Кошти використані в повному обсязі.

Також Департамент направив до профільного міністерства заявку на додаткову потребу в коштах на суму понад 4 млн гривень. За державною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» на конкурсною комісією погоджено 29 заявок та надано 9,5 млн гривень кредитів на поворотній основі.

Спікер зазначила, що на 2020 рік на підтримку агропромислової у держбюджеті закріплено 4 млрд гривень. Передбачається, що ці кошти будуть використані на здешевлення кредитів сільськогосподарським товаровиробникам та часткове гарантування за кредитами сільгосптоваровиробникам на купівлю землі.