Прес-центр27 квітня 2021, 11:04

Цьогоріч малому та середньому бізнесу Луганщини надано майже 200 мільйонів гривень кредитів на пільгових умовах

Наразі в області діють 22,5 тис. суб’єктів малого та середнього підприємництва або 99,97 % від загальної кількості суб’єктів господарювання.

Кількість зайнятих в МСП складає 88,7 тис. осіб, що становить 28,8 % до загальної кількості зайнятих працівників в регіоні або 89,8 % до зайнятих в підприємництві.

Частка реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктами МСП у загальному обсязі реалізованої продукції регіону склала 80,6 %.

Слід зазначити, що протягом І кварталу на реалізацію заходів Регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2021-2023 роки використано 7,02 млн гривень.

Це майже в три рази більше до запланованого цьогоріч. Збільшення фінансування відбулося завдяки залученню міжнародної технічної допомоги, спрямованої на розширення мережі центрів надання адміністративних послуг.

Важливо, що підприємці Луганщини беруть участь у державній програмі «Доступні кредити 5-7-9 %». У І кварталі суб’єкти мікро- та малого підприємництва отримали кредити за пільговими відсотками на суму 195 млн гривень.

Найбільше кредитів надано на подолання наслідків кризових явищ в період пандемії підприємцям, що здійснюють діяльність у сільському господарстві, сфері торгівлі та промисловості.

Підтримкою підприємництва займаються вісім бізнес-центрів, Луганське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств та 29 громадських об’єднань підприємців. При органах місцевого самоврядування діють чотири консультативно-дорадчих органи з питань розвитку підприємництва.

Крім того, до виконання робіт/послуг за державні кошти залучено 105 суб’єктів підприємництва. За результатами укладено 190 договорів на 11,2 млн гривень.

Реалізація Програми сприяє створенню в області нових робочих місць. За інформацією органів місцевого самоврядування, за рахунок МСП цьогоріч створено 130 нових робочих місць.