Прес-центр26 грудня 2017, 12:12

Цьогоріч на Луганщині створено п’ять нових об’єднаних територіальних громад

Питання щодо стану реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» в Луганській області та проведення обласного конкурсу проектів місцевого розвитку у 2018 році також було розглянуто під час апаратної наради Юрія Гарбуза.

Спікером з цієї теми виступив начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації ОДА Вадим Лазніков.

Він нагадав, що станом на 20 грудня в Луганській області утворено 11 об’єднаних територіальних громад: Щастинська, Гірська міські, Біловодська, Білокуракінська, Красноріченська, Нижньодуванська Новоайдарська, Новопсковська, Троїцька селищні, Привільська, Чмирівська сільські.

Протягом року у п’яти ОТГ – Біловодській, Красноріченьскій, Нижньодуванській, Троїцькій селищній, Привільській сільській раді були проведені перші вибори сільських, селищних голів, депутатів сільських, селищних рад.

Усього в області набули та здійснюють свої повноваження вісім сільських, селищних рад ОТГ та сільських, селищних голів.

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії питання призначення перших виборів у Гірській, Щастинській міських та Новоайдарській ОТГ буде вирішено після врегулювання Парламентом питань призначення та проведення місцевих виборів у ОТГ, розташованих на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де чергові місцеві вибори 25.10.2015 не проводились.

Варто зазначити, що Регіональною цільовою програмою з підтримки місцевого самоврядування та створення спроможних територіальних громад у Луганській області на 2017-2019 роки, передбачено щороку витрачати 5 млн гривень на фінансування проектів місцевого розвитку, визнаних переможцями конкурсу на умовах співфінансування цих проектів з місцевих бюджетів та інших джерел не заборонених законодавством.

Луганською облдержадміністрацією конкурс було проведено протягом серпня-листопада 2017 року.

Органами місцевого самоврядування області подано на конкурс 49 проектів на загальну суму 10,8 млн гривень, якими було передбачено фінансування проектів з обласного бюджету на суму 7,14 млн гривень та співфінансування органами місцевого самоврядування на суму 3,6 млн гривень.

У якості переможців відібрано 36 проектів на загальну суму 8,2 млн гривень, якими було передбачено фінансування проектів з обласного бюджету на суму 4,9 млн гривень та співфінансування за рахунок коштів органів місцевого самоврядування та з інших джерел на суму 3,2 млн гривень.

За підсумками розгляду питання, очільник Луганщини Юрій Гарбуз дав доручення вжити заходів з інформаційно-просвітницької, організаційної та методичної підтримки добровільного об’єднання територіальних громад відповідно до Перспективного плану.

Також Юрій Гарбуз закликав впроваджувати кращий досвід харківських і львівських колег у процесі створення об’єднаних територіальних громад.