Прес-центр23 грудня 2021, 10:12

Цьогоріч на Луганщині встановили цілодобовий моніторинг у екосистемах з дистанційними системами спостереження

Директор Департаменту з питань цивільного захисту та територіальної оборони облдержадміністрації Олександр Чалий на засіданні колегії доповів про вжиття органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування протипожежних заходів протягом пожежонебезпечного періоду 2021 року та організацію роботи місцевих ланок територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Луганської області в умовах адміністративно-територіальної реформи.

Він нагадав, що було затверджено План дій щодо попередження та ліквідації пожеж у природних екосистемах Луганської області в пожежонебезпечний період 2021 року.

Протягом квітня проведені перевірки стану готовності лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду 2021 року, в червні-липні – контрольні перевірки стану усунення виявлених недоліків.

Для забезпечення належної міжвідомчої координації і взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування рішенням регіональної комісії створено Оперативний штаб з підготовки та сталого проходження пожежонебезпечного періоду 2021 року та затверджено його склад. Посилена робота з міськими, селищними та сільськими головами щодо встановлення постійного моніторингу та профілактики недопущення пожеж.

Олександр Чалий також повідомив, що вживались заходи для влаштування навколо населених пунктів, об’єктів, розміщених в лісових масивах, захисних протипожежних смуг, прибирання в літній період сухої рослинності та вітролому для недопущення поширення лісових пожеж на будинки та споруди, а у разі виникнення пожеж на об’єктах – поширення вогню на лісові масиви.

Для підвищення готовності органів управління та сил цивільного захисту до гасіння пожеж у природних екосистемах проводились командно-штабні навчання з органами управління. Також відбувалися сумісні практичні навчання з Головним управлінням ДСНС України у Луганській області, Луганським обласним управлінням лісового і мисливського господарства із залученням служб цивільного захисту та місцевих органів влади.

Спікер зазначив, що з метою запобігання виникненню пожеж у лісах Луганської області видано розпорядження голови Луганської обласної державної адміністрації – обласної військово-цивільної адміністрації «Про заборону відвідування лісових масивів в пожежонебезпечний період 2021 року».

На період пожежонебезпечного періоду 2021 року розгорнуто тимчасовий пожежно-рятувальний пост в селищі Трьохізбенка.

Організоване створення та оновлення у лісових масивах мінералізованих смуг, протипожежних розривів, пожежних водоймищ і доріг протипожежного призначення, проведення ремонту спостережних веж, очищення лісових масивів від захаращень, насамперед прилеглих до населених пунктів, просік, де проходять лінії електропередач, нафто-, газопроводів.

Встановлено цілодобовий моніторинг пожеж у природних екосистемах, зокрема з використанням систем дистанційного спостереження.

Налагоджено взаємоінформування між лісомисливськими господарствами, підрозділами ГУ ДСНС України у Луганській області, ГУ НП в Луганській області та органами влади.

Організоване спільне проведення рейдів і патрулювань пожежонебезпечних лісових масивів, сількогосподарських угідь. За самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя за звітній період складено 34 протоколи за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За інформацією Регіональної філії «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця», постійно чергують 2 пожежні поїзди, в складі яких знаходяться дві цистерни-водосховища по 60 м3.

Забезпечено інформування органів місцевого самоврядування та населення про високий рівень пожежної безпеки, порядку дій у випадку виникнення та наближення лісових пожеж до населених пунктів. З метою інформування жителів області про надзвичайні ситуації та інші небезпечні події, їх дії під час цих подій, запроваджено мобільний додаток «Увага Луганщина».

Організовано із залученням ЗМІ проведення роз’яснювальної роботи серед населення.

Для забезпечення сталого проходження пожежонебезпечного періоду 2022 року буде розроблено обласний та місцеві плани дій щодо попередження та ліквідації пожеж у природних екосистемах Луганської області.