Прес-центр22 травня 2019, 09:05

Цьогоріч на ремонт доріг загального користування місцевого значення з держбюджету передбачено майже 440 мільйонів

Про це заявлено під час апаратної наради в облдержадміністрації.

Зокрема, у 2019 році обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах складає 439 мільйони 924 тисячі гривень.

На поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання передбачено 113 мільйонів 093 тисячі гривень. На поточний середній ремонт – 190 мільйонів 969 тисяч гривень. На капітальний ремонт – 135 мільйонів 861 тисяча гривень.

«Заходи, що вживаються у сфері децентралізації управління автомобільними дорогами загального користування, мають позитивно вплинути на стан дорожньої галузі та подальший соціально-економічний розвиток регіону у цілому. Наше завдання – реалізувати концепцію цієї реформи, забезпечити стабільний експлуатаційний стан автодоріг Луганщини. А це, у свою чергу, дозволить забезпечити, безпеку дорожнього руху, знизити логістичні витрати та здешевити вартість товарів та послуг для населення», – наголосив виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь.

Доповідаючи про підсумки роботи управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області облдержадміністрації за 2018 рік, начальник цього структурного підрозділу Артем Арапов зауважив, що на балансі переюувають місцеві автомобільні дороги загального користування, протяжністю 3948 км (2439 км з яких знаходяться на підконтрольній території) та 354 штучні споруди (225 з яких знаходяться на підконтрольній території).

Станом на кінець 2018 року на відповідні заходи використано 226 мільйонів 819 тисяч гривень. Поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання обійшлися у 110 мільйонів 819 тисяч гривень, поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – 48 мільйонів 743 тисячі гривень, капітальний ремонт – 40 мільйонів 856 тисяч гривень, капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах – 26 мільйонів 223 тисячі гривень.

У 2018 році Управлінням було заплановано та виконано роботи по наступних об’єктах:

- капітальний ремонт мосту через річку Лугань на автомобільній дорозі О131201 (КПП «Танюшівка» – Старобільськ – Бахмут) – Комишуваха – Попасна – МиронГРЕС. Роботи виконував 19-й окремий мостовий загін 26 об’єднаного загону Державної спеціальної служби транспорту. Роботи завершено, та введено в експлуатацію 49 погонних метрів мосту;
- капітальний ремонт мосту через річку Айдар на автомобільній дорозі С131601 Передільське – Старий Айдар. Роботи розпочато у 2018 році. Завершення планується у поточному році;
- капітальний ремонт автомобільної дороги О130505 Греківка – Голубівка – Нова Астрахань. Роботи розпочато у 2018 році. Наразі роботи тривають та планується їх завершення у травні;
- капітальний ремонт асфальтобетонного покриття по вулиці Об’їзна у місті Сєвєродонецьк. У минулому році роботи не завершені в повному обсязі у зв’язку з несприятливими погодними умовами. На теперішній час роботи проводяться та планується їх завершення у кінці травня;  
- поточний середній ремонт автомобільної дороги С131624 (КПП «Красна Талівка» – Луганськ) – Станиця Луганська. Роботи були виконані в найкоротший термін;
- поточний середній ремонт автомобільної об’їзної дороги Кремінної. У 2018 році роботи виконані на 90 % та завершені у поточному році;
- поточний середній ремонт автомобільної дороги об’їзд смт Новопскова. Основні обсяги робіт виконано у 2018 році. У поточному році планується остаточне завершення.

Артем Арапов зазначив, що минулоріч уповноваженим замовником послуг з експлуатаційного утримання і поточного дрібного ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення розпорядженням голови від 14.05.2018 № 384 була визначена Служба автомобільних доріг у Луганській області. З січня 2019 року такі функції покладено на управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області. 

Також він повідомив, що однією з головних причин незадовільного стану доріг в Луганській області є великовагові транспорті засоби, значна частка яких здійснює перевезення вантажів з перевищенням допустимих норм. На теперішній час відсутній достатній контроль за дотриманням вагових норм. Управлінням вживаються заходи щодо виправлення ситуації та визначені майданчики для роботи мобільних габаритно-вагових комплексів.

Важливою є проблема, пов’язана зі станом мостів та шляхопроводів, що були збудовані в 60-80 роках та більшість з яких не відповідає їх сучасним ваговим навантаженням.

Проблемним питанням є відсутність залізничного сполучення з центральними та східними регіонами області, внаслідок чого ускладнюється ситуація  з доставкою щебеневих матеріалів до асфальтобетонних заводів.