Прес-центр14 листопада 2018, 12:11

Цьогоріч на відновлення закладів культури області витрачено 17,3 млн гривень

Про здобутки у сфері культури області та нові творчі плани під час брифінгу для ЗМІ розповіла начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук.

Перше, що відзначила спікер, у цьому році на ремонт закладів культури витрачено 17,3 млн гривень з різних бюджетів. Більш ніж, на 9 млн гривень покращено матеріально-технічну базу: це і нове оснащення, костюми тощо.

Також нещодавно були затверджені дві програми: Регіональна цільова комплексна програма розвитку сфери культури на 2019-2021 роки та Регіональна цільова програма розвитку клубних закладів у сільській місцевості на 2019-2021 роки.

Завдяки їм будуть створені належні умови для всебічного розвитку культури та відновлюватимуться клубні заклади у сільській місцевості.

Наприклад, вже у квітні наступного року згідно з програмою розвитку сфери культури розпочинається масштабний проект культурно-мистецькій акції «БарвиLand – інтерактивна і мобільна платформа для всієї родини, спрямована на розвиток та навчання малих територій регіону.

Також Аліна Адамчук розповіла про проект «Змінимо Україну разом». У цьому році в конкурсі культурних обмінів між закладами Луганської і Львівської областей стали переможцями 15 учасників.

«Наразі на Луганщині відбуваються спільні заходи Сєвєродонецького коледжу культури та мистецтві мені Сергія Прокоф’єва та Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського. А наприкінці листопада відбудеться творча поїздка студентів і викладачів у Львівську область. Це дружні стосунки, які народжуються в результаті цього проекту», – вважає спікер брифінгу.

Також було зазначено, що у вересні вперше був проведений Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд», в якому прийняли участь 12 театральних колективів з різних областей України.

Ініціатором виступив Луганський обласний академічний український музико-драматичний театр.

У жовтні відбулось відкриття 78-го театрального сезону. «Це вже 29 вистава за третій рік у Сєвєродонецьку, на 30-ту, ювілейну, колектив театру готує представити глядачу мюзикл», – зазначила вона.

Разом з цим, під час брифінгу для ЗМІ Аліна Адамчук поділилась планами на наступний рік. Зокрема, Фестиваль Української народної іграшки та гри, який викликав великий інтерес у жителів області, заплановано зробити Всеукраїнським.

Намічено залучити до участі в обласному відкритому фестивалі-конкурсі молодіжної культури «Дике полу – фест» та обласному відкритому рок-фестивалі «Зі сходу до заходу» молодь із сусідніх європейських країн.

Колектив академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії до дня народження Тараса Шевченка планує підготувати сценічну п’єсу «Назар стодоля».

Також наш симфонічний оркестру гастролюватиме по Італії та Австрії.

Крім цього, у Луганській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Горького, яка знаходиться у Старобільську, буде розроблено програму «Мобільна бібліотека» та запроваджено систему корпоративної каталогізації. Створять єдиний електронний каталог регіону. Наразі бібліотека працює як методичний центр.