Прес-центр20 грудня 2019, 14:12

Цьогоріч усиновлено 36 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Про розвиток сімейних форм виховання та забезпечення права дитини на сімейне виховання під час колегії доповіла начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна.

Спікер повідомила, що цьогоріч усиновлено 36 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них громадянами України – 29 дітей та 7 – іноземними.

Наразі в області створено та функціонує 21 дитячий будинок сімейного типу та 81 прийомна сім’я, в яких виховується 297 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Новою формою сімейного виховання є влаштування дитини в  патронату сім’ю. З початку запровадження послуги до сімей патронатних вихователів влаштовано 7 дітей. Робота в цьому напрямі триває», – підкреслила Раїса Родіна.

Крім цього, вона зазначила, що 16955 осіб отримали статусу дитини, яка постраждала в результаті військових дій і збройних конфліктів відповідний статус та 1945  – знаходиться у роботі.

За два роки за кошти субвенції з державного бюджету придбано 13 житлових будинків, з них 1 – дитячий будинок сімейного типу, а також 64 квартири.

Усього в 2017-2018 роках за рахунок місцевих та державного бюджетів забезпечено житлом 84 дитини-сироти, дитини позбавленої батьківського піклування та особи з їх числа.

Цьогоріч планується забезпечити житлом 51 особу із числа  дітей-сиріт. У 2020 році Луганській області передбачена Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам для забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування на умовах співфінансування.

Також було зазначено, що у зв’язку з військовими діями в області знизились темпи влаштування дітей в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Низькими залишаються показники влаштування дітей у Біловодському, Кремінському, Старобільському, Троїцькому районах, містах Лисичанську та Сєвєродонецьку.

Наприкінці виступу начальник служби у справах дітей облдержадміністрації підкреслила, що для забезпечення послідовного реформування діючої системи інституційного виховання дітей найголовніше визначитися, які послуги повинні бути розвинені на рівні громади для того, щоб діти не потрапляли в інтернати.

«Кожна громада повинна бути відповідальною за дитину, що проживає на її території. Суть реформування полягає в підтримці сім’ї, яка опинилась в складних життєвих обставинах, наданні їй потрібних послуг. У випадку, якщо сім’я не справляється з обов’язками виховання дитини, то необхідно надати дитині відповідний статус та можливість жити в інших формах сімейного виховання», – наголосила спікер.